Εδώ είναι ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξετε χοιρινό ψητό με επιπλέον γεύση.
Χάρη στην απλή τεχνική του ψησίματος με πατάτες, αποκτάμε εύκολα ένα γεμάτο και χορταστικό πιάτο.
Είναι κατάλληλο τόσο για καθημερινή χρήση όσο και για ειδικές περιστάσεις.
Συστατικά
1 κιλό χοιρινός λαιμός
700 γρ πατάτες
2 κρεμμύδια
3 ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
200 ml κρέμα γάλακτος 18%
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τον χοιρινό λαιμό σε φέτες πάχους 1-1,5 εκ. . Τα χτυπάμε πολύ ελαφρά, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Το μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι. Μετά από δύο λεπτά, προσθέστε μουστάρδα και λάδι σε ίσες αναλογίες . Ανακατεύουμε για να δημιουργηθεί μια σάλτσα.
Τοποθετήστε τις φέτες χοιρινού λαιμού σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα αλείφουμε γενναιόδωρα με τη σάλτσα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες και σκεπάζουμε με αυτό το κρέας. Καρυκεύουμε με θυμάρι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 4-5 mm . Τα ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και τα αλατοπιπερώνουμε και το θυμάρι. Τοποθετήστε τις πατάτες σε ομοιόμορφη στρώση πάνω στο κρέας και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο. Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
Τρίβουμε το κίτρινο τυρί και κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με μια ομοιόμορφη στρώση τυρί και σκεπάζουμε με ντομάτες. Το βάζουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει το τυρί.