Χαλβάς με σιμιγδάλι 

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο γλυκό
Η πρώτη γνωστή γραπτή συνταγή χαλβά εμφανίστηκε στο αραβικό Kitab al-Tabikh (Το βιβλίο των πιάτων) από τις αρχές του 13ου αιώνα.

Συστατικά:

– 1 φλιτζάνι (200g) σιμιγδάλι
– 1 φλιτζάνι (200g) κρυσταλλική ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι (240ml) νερό
– 1 φλιτζάνι (240ml) γάλα
– 1/2 φλιτζάνι (120ml) ελαιόλαδο
– 1/2 φλιτζάνι (75 γρ.) ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (όπως αμύγδαλα, καρύδια ή φιστίκια)
– 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– Ξύσμα από 1 λεμόνι
– Προαιρετικά: Αλεσμένη κανέλα ή ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα

Οδηγίες

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατέψτε το νερό, το γάλα και την κρυσταλλική ζάχαρη. Φέρνετε το μείγμα σε ήπιο βρασμό,
ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σιμιγδάλι στο τηγάνι και καβουρδίστε το,
ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει ένα άρωμα καρυδιού. Προσέξτε να μην το κάψετε.
3. Μόλις το σιμιγδάλι καβουρδιστεί, ρίξτε προσεκτικά το καυτό μείγμα γάλακτος στο τηγάνι με το σιμιγδάλι.
Να είστε προσεκτικοί καθώς μπορεί να πιτσιλίσει.

4. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίστε να ανακατεύετε συνεχώς το μείγμα για να αποφύγετε τους σβώλους.
Μαγειρεύετε μέχρι ο χαλβάς να πήξει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του τηγανιού.
5. Ανακατέψτε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού, κατανέμοντας τις γεύσεις σε όλο
τον χαλβά.
6. Συνεχίστε να μαγειρεύετε τον χαλβά για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.
Θα πρέπει να είναι λείος και κρεμώδης.
7. Αποσύρετε τον χαλβά από τη φωτιά και αφήστε τον να κρυώσει ελαφρώς.
8. Όσο ο χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζετε σε μια λαδωμένη φόρμα για κέικ, απλώνοντάς τον ομοιόμορφα.

9. Προαιρετικά: Πασπαλίστε από πάνω τριμμένη κανέλα ή ζάχαρη άχνη .
10. Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει τελείως και να σφίξει στο ταψί ή τη φόρμα.
11. Μόλις δέσει ο χαλβάς τον κόβουμε σε ροδέλες ή σχήματα ρόμβου και σερβίρουμε.
12. Γευτείτε την ακαταμάχητη γεύση με κάθε απολαυστική μπουκιά αυτού του παραδεισένιου Χαλβά!

Συμπέρασμα:
🍯✨ Υποκύψτε στη γοητεία του χαλβά, ενός παραδεισένιου επιδόρπιου με την πλούσια γλύκα του!  Φτιαγμένο με σιμιγδάλι, μέλι ή σιρόπι και πασπάλισμα ξηρών καρπών, αυτή η απολαυστική απόλαυση ενσαρκώνει την ουσία της ελληνικής φιλοξενίας. Κατακτήστε την τέχνη του χαλβά και βυθιστείτε στον κόσμο της γλυκύτητας του. 

Jasopira Mariposa

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς

Υλικά

400 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό
600 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
2 ξύλα κανέλας
2-3 φέτες πορτοκαλιού
130 ml ελαιόλαδο
130 ml ηλιέλαιο
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού να ζεσταθούν. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αφού η ζάχαρη έχει διαλυθεί τελείως κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.
Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.
Ρίχνουμε το Σιμιγδάλι Χονδρό και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να ξανθύνει ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αναλόγως πόσο καβουρδισμένο το θέλουμε, το σοτάρουμε για 6-10 λεπτά. Προς το τέλος, ρίχνουμε την κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα με το σιρόπι. Με μια κουτάλα για σούπα ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, προσέχοντας να μην καούμε. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ξαναβάζουμε την μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα το τελικό μείγμα, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
Μεταφέρουμε τον χαλβά σε μια μεγάλη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά και αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού εάν θέλουμε και σερβίρουμε.

Καλή Απόλαυση