Αφήστε για λίγο στην άκρη τις οθόνες και ετοιμαστείτε να πλημμυρίσετε την κουζίνα σας με αρώματα που θα σας ταξιδέψουν στις ηλιόλουστες Κυκλάδες. Σήμερα μαγειρεύουμε παρέα ένα χοιρινό κυκλαδίτικο ρόστο κοκκινιστό σιγομαγειρεμένο, λουκούμι!

Υλικά:

1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι (ένα ενιαίο κομμάτι)
5 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι (περίπου 200ml) κόκκινο ξηρό κρασί
1 κονσέρβα (400γρ) ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 ποτήρια (περίπου 400ml) νερό (ή όσο χρειαστεί)
4 μέτριες πατάτες
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα των πατατών
Πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή, προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Εγώ το μαγείρεψα με πατάτες, στις Κυκλάδες συνηθίζεται με πατάτες ή με μακαρόνια.
Το κρέας το τρύπησα με το μαχαίρι σε 10 σημεία.Έριξα λίγο αλάτι πιπέρι στις σχισμές και έβαλα μέσα 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, χωρίς τη φύτρα τους.
Αλατοπιπερώνω καλά όλο το μπούτι και το σοτάρω σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο να ροδίσει καλά απ’όλες τις πλευρές.
Προσθέτω πελτέ , ανακατεύω και σβήνω με κόκκινο ξηρό κρασί.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τα ντοματάκια κονκασέ και 1 κ.σ.ζάχαρη.Έβαλα δύο ποτήρια νερό να μισοσκεπαστει το φαγητό, χαμήλωσα τη φωτιά και σιγοέβρασα για 2 ώρες περίπου να μαλακώσει το κρέας.

Έκοψα τις πατάτες σε χοντρές φέτες και τις πέρασα από ένα τηγάνι με ηλιέλαιο.Αφού βράσει το κρέας,το αφαιρώ και το κόβω σε φέτες.
Τις ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα κι από επάνω τις πατάτες προσεκτικά.Αλάτι,πάπρικα ..αν χρειαστεί λίγο νερό.
Σιγοβράζω ακόμη 30-40 λεπτά..να δέσει το φαγητό..❤️❤️

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου