Υλικά για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι
1ματσάκι μάραθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές πράσο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
Υλικά για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι λευκό
3 κουταλιές ΈΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 κόυταλιά χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι, περίπου, χλιαρό νερό
ελάχιστο αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το μάραθο. Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε το σπανάκι, το μάραθο, δύο φλιτζάνια νερό και σιγοψήνουμε για 45, περίπου, λεπτά.
Αφού απορροφηθούν όλα τα υγρά, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και μόλις κρυώσουν τα χόρτα τα βάζουμε σ’ ένα τρυπητό ώστε να στραγγίσουν το λάδι τους.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο και την αφήνουμε 20 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε δίσκους 8 εκ. Σε κάθε τέτοιο δίσκο τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα
από χόρτα, διπλώνουμε και κλείνουμε με προσοχή, πιέζοντας με ένα καθαρό πηρούνι τις άκρες και δημιουργώντας μικρά μισοφέγγαρα.
Τηγανίζουμε τις χορτόπιτες σε άφθονο καυτό λάδι και από τις δύο μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Τις σερβίρουμε ελαφρά ζεστές ή κρύες σε θερμοκρασία δωματίου.