Χριστόψωμο

Χρόνια Πολλά! Καλά Χριστούγεννα!
Και φυσικά η μέρα θέλει συνταγή Χριστουγεννιάτικη και ο λόγος λοιπόν για το Χριστόψωμο. Η παρακάτω συνταγή είναι παραδοσιακή Μυκόνου και είναι από την Κα Μαρία Χανιώτη,
από τον Πύργο της Άνω Μεράς Μυκόνου. Η πηγή της συνταγής είναι από τον αρθρογράφο Κον Δημήτρη Ρουσουνέλο, που είχα την τιμή να γνωρίσω στην Μύκονο.

Υλικά

Για τη ζύμη
1,5 κιλό αλεύρι για Όλες τις χρήσεις (ίσως πάρει λίγο παραπάνω)
350 γρ ζάχαρη
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
ξύσμα από 2 λεμόνια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
120 ml ελαιόλαδο
60 ml μπράντι
3 ξυλάκια κανέλα
3 κουτ. γλ. γλυκάνισο κοπανισμένο
10 σπυριά κακουλέ (κάρδαμο) κοπανισμένο
20 γαρύφαλα
2 κάψουλες βανίλια ή 1 λοβό βανίλια Μαδαγασκάρης
1 κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
Για το προζύμι
250 γρ από το αλεύρι,
50 γρ νωπή μαγιά
Επιπλέον
300 γρ σταφίδα σουλτανίνα
250 γρ. περίπου σουσάμι
12 αμύγδαλα άψητα κι ανάλατα,
ή φουντούκια ή καρύδια ολόκληρα

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το προζύμι από την προηγούμενη μέρα. Θρυμματίζουμε και διαλύουμε σε λεκανάκι τη μαγιά πολύ καλά σε 250 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά ώσπου να σχηματιστεί ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για όλο το βράδυ να φουσκώσει, σε χώρο ελεγχόμενα ζεστό.
Αποβραδίς βράζουμε πολύ καλά σε κατσαρολάκι με 500 ml νερό το γλυκάνισο και το κάρδαμο κοπανισμένα, τα γαρύφαλλά και την κανέλα μέχρι να μείνει το μισό (250 ml) και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα. Σουρώνουμε το πρωί για να είναι έτοιμο για χρήση.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε κάτι λιγότερο από το υπόλοιπο αλεύρι. Κοπανίζουμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τη μαστίχα και το ξύσμα με λίγο αλεύρι και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε το προζύμι (που πρέπει να έχει φουσκώσει και να έχει φυσαλίδες), τον χυμό από το πορτοκάλι, το κονιάκ, το ελαιόλαδο, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το ποτήρι του υγρού από τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά για περίπου 15-20 λεπτά με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ωραία, λεία ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας (καθόσο ζυμώνουμε δηλαδή) κρίνουμε αν χρειάζεται το υπόλοιπο αλεύρι ή παραπάνω υγρά.
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο, να ξεκουραστεί για περίπου δύο ώρες μέχρι ν’ ανέβει και τα τριπλασιάσει τον όγκο της.
Χωρίζουμε στη συνέχεια τη ζύμη μας σε 13 κομμάτια μεγέθους φούχτας. Θα φτιάξουμε 12 χριστόψωμα και με το 13ο ζυμάρι θα φτιάξουμε κορδόνια για τους σταυρούς. Παίρνουμε ένα κομμάτι και πλάθουμε ανοίγοντάς το λίγο να πλατύνει. Βάζουμε σταφίδες στο κέντρο του. Τις κλείνουμε μέσα στη ζύμη και ακουμπάμε το χριστόψωμο με το μέρος από το οποίο βάλαμε τις σταφίδες προς τα κάτω. Πλάθουμε κορδόνι πάχους περίπου ενός εκατοστού με το οποίο φτιάχνουμε έναν σταυρό στην πάνω όψη του χριστόψωμου.
Στη συνέχεια το πιάνουμε από κάτω, βουτάμε ελαφρά το πάνω μέρος σε ένα μεγάλο, ανοικτό μπολ με νερό και το περνάμε από ένα μπολ που έχουμε το σουσάμι. Τέλος μπήγουμε ένα αμύγδαλο ή ένα φουντούκι ολόκληρο ή μικρό καρύδι στο κέντρο το σταυρού.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα χριστόψωμα. Μέχρι να μπούνε στον φούρνο τα διατηρούμε σκεπασμένα σε χώρο ελεγχόμενα ζεστό μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 170 βαθμούς μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν καλά.
Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement