Υλικά:

325-350 γραμμάρια αλεύρι
150 ml γάλα
1 αυγό
30 γραμμάρια βούτυρο, μαλακό
50 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
50 γραμμάρια ξινή κρέμα (20-25%) ή γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
15 γραμμάρια μαγιά (φρέσκια ή ξηρή)
Σταφίδες
1 αυγό και 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρο γάλα
Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και την βανίλια και μετα προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
Ρίχνουμε την ξινή κρέμα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, και το αλάτιζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1,5 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σχηματισμός της κουλούρας:
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη
Πασπαλίζουμε έναν πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε τη μια ζύμη σε ένα μακρόστενο ορθογώνιο.
Πασπαλίζουμε στην μακριά πλευρα της ζύμης με σταφίδες μεχρι την μέση.


Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα κορδόνι.
Κάνουμε το ίδιο με την άλλη μιση ζύμη.
Πλέκουμε τα δύο κορδόνια ζύμης σε μια πλεξούδα

και τις ενώνουμε στις άκρες.
Τοποθετούμε την πλεξούδα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αφήνουμε τη κουλούρα να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.

Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Αλείφουμε την επιφάνεια της κουλούρας με το μείγμα αυγού και γάλακτος.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε την κουλούρα να κρυώσει εντελώς πριν την σερβίρουμε.
Συμβουλές:

Μπορείτε να διακοσμήσετε την κουλούρα με ζάχαρη άχνη ή γλάσο.
Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Αν θέλετε μια πιο γλυκιά κουλούρα, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
Αυτή η χριστουγεννιάτικη κουλούρα είναι ένα υπέροχο γλυκό για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας!

Καλή απόλαυση!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μας, ακολουθήστε μας στην  κοινότητα μας στο viber , καθώς και στον  λογαριασμό μας στο Instagram , όπου θα ενημερώνεστε για τα αγαπημένα σας γλυκά, αλμυρά σνακ και άλλες εκπλήξεις για τους πιστούς αναγνώστες μας.