Υλικά:
Για τον χυλό:
300 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
30 γραμμάρια νισεστέ ή κορν φλάουρ
15 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
220 γραμμάρια χυμός μανταρινιού
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
130 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
30 γραμμάρια μαγιονέζα νηστίσιμη (προαιρετικά)
4 κουταλιές της σούπας ζωμός από ρεβύθια κονσέρβας (προαιρετικό)
135 γραμμάρια ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
Ξύσμα από 1 μανταρίνι
Για τη γέμιση:
5 μελομακάρονα σοκολάτας
½ ποτήρι χυμός μανταρινιού
1 κουταλάκι του γλυκού νισεστέ ή μαρμελάδα
Για το γλάσο (προαιρετικό):
5 κουταλιές της σούπας χυμός μανταρινιού
Άχνη ζάχαρη όση χρειαστεί για να χυλώσει
Εκτέλεση:
Προετοιμασία της γέμισης:
Τρίβουμε τα μελομακάρονα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με τον χυμό μανταρινιού και το νισεστέ ή τη μαρμελάδα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Πλάθουμε σε μακρόστενα κορδόνια.
Προετοιμασία του χυλού:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά (χυμό, λάδι, μαγιονέζα, ζωμό ρεβυθιού, ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα). Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, νισεστέ, μπέικιν) και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Πλάθουμε τα κορδόνια της γέμισης και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια του κέικ, πιέζοντάς τα ελαφρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον χυμό μανταρινιού με την άχνη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο γλάσο. Αφού κρυώσει το κέικ, το περιχύνουμε με το γλάσο.
Σημ.Την μαγιονέζα την βάζουμε γιατί δίνει υγρασία στο νηστίσιμο κέικ και ωραία υφή, και το ρεβυθόζουμο γιατί παίζει τον ρόλο του αυγού και δίνει συνοχή να μην τρίβεται πολύ το κέικ. Δεν προσθέτουν καμμιά γεύση, ωστόσο αν διστάζετε, παραλείψτε τα.
H Συνταγή είναι της κας Ευαγγελία Ντανοβασίλη
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μας, ακολουθήστε μας στην κοινότητα μας στο viber , καθώς και στον λογαριασμό μας στο Instagram , όπου σας περιμένουν τα αγαπημένα σας γλυκά, αλμυρά σνακ και άλλες εκπλήξεις για τους πιστούς αναγνώστες μας.