ΚΕΙΚ με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Είναι καλύτερα να ψήσετε αυτό το cake, ένα μήνα ή και ενάμιση μήνα πριν τα Χριστούγεννα, για να προλάβει να εμποτιστεί σωστά και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο, και αυτό που λέγεται ωρίμανση.
Πολλοί μπορεί να μπερδευτούν από την παρουσία μιας τέτοιας ποσότητας αλκοόλ, αλλά μετά από ένα μήνα ζύμωσης ή ωρίμανσης, δεν θα μείνει ούτε ίχνος
Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα και επιτυχίες στη μαγειρική!

Υλικά

350 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
350 γρ ζάχαρη (κατά προτίμηση ζαχαροκάλαμο)
450 γρ αλεύρι
100 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου (οποιοδήποτε αλεύρι ξηρών καρπών)
5-6 αυγά
3 κ.σ. μέλι/σιρόπι
1 κσ εκχύλισμα βανίλιας (2 σακουλάκια ζάχαρη βανίλιας)
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. αλάτι

Μπαχαρικά
2 κουτ κανέλα
1 – 1,5 κουτ. ξηρό αλεσμένο τζίντζερ
0,3 – 0,5 λτ. ρούμι / κονιάκ ς

Αποξηράμενα φρουτα️
800 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα σύμφωνα με το γούστο σας (κεράσι, κράνμπερι, πεπόνι, μάνγκο, ανανάς, αχλάδι, ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή)
200 γρ. ξανθες σταφίδες
200 γρ. μαύρες σταφίδες

Ξηροι καρποί ️
200 γρ. φουντούκι
100 γρ. αμύγδαλο

Γλάσο: ️
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Χυμό από 1/2 λεμόνι

Καλύτερα να παίρνετε στρογγυλές φόρμες με τρυπα στο κέντρο για καλύτερο και πιο γρήγορο ψήσιμο.
Όσο μικρότερη είναι η φόρμα, τόσο μικρότερος είναι ο χρόνος ψησίματος.
Ψήσιμο: 2 ώρες στους 140 – 150*C, λειτουργία πάνω και κάτω θέρμανσης

Εκτέλεση

Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο μέγεθος της σταφίδας, ρίχνουμε βραστό νερό πάνω από τις σταφίδες για 2-3 λεπτά και στεγνώνουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα έτοιμα αποξηραμένα φρούτα (1,2 kg) και ρίχνουμε καποιο ποτο (400 ml). Οι ξηροί καρποί χωρίς την φλουδα ζεσταίνονται ελαφρά στο φούρνο μέχρι
να καβουρδιστουν ελαφρά, κρυώνουν και αλέθονται λίγο. Όλα τα υλικά του cake πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα φτιαχνω από το βράδυ.
Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο + μέλι + τη βανίλια ή τη βανίλια ζάχαρη σε μέρη.
Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, προσθέστε 5-6 αβγά ένα-ένα (ανάλογα με το μέγεθος). Γινεται ένα ελαφρό μειγμα.

Ετοιμάστε το ξηρό μείγμα ξεχωριστά. Κοσκινίζουμε αλεύρι + αλεύρι από ξηρούς καρπούς + μπέικιν πάουντερ + αλάτι και μπαχαρικά. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά και τα
προσθέτουμε στο μείγμα αυγού-άδιου σε τρεις παρτίδες. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ή μίξερ σε χαμηλές ταχύτητες. Βγαίνει μια πηχτή, παχύρρευστη ζύμη.
Σε αυτό, η ζυμη πρέπει να στέκεται κάθετα. Εάν είναι αραιή, πρέπει να προσθέσετε λίγο αλεύρι, διαφορετικά η ζύμη δεν θα ψηθεί. Είναι σημαντικό .
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλούπια διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών για να ψήσετε τα cakes. Αλείφουμε τις φόρμες με βουτυρο και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι
ή τις καλύπτουμε με λαδόκολλα και επίσης λαδώνουμε. Απλώνουμε τη ζύμη σε φορμάκια ύψους 3/4 (η ζύμη δεν φουσκώνει πολύ). Απλώνουμε τη ζύμη σε μέρη και τη
συμπυκνώνουμε καλά. Ισιωστε καλά την κορυφή της ζύμης. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε σε μέσο επίπεδο σε οχι μεγαλύτερο από 140 – 150 * C – για 2 ώρες. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος των φορμών σας και τα χαρακτηριστικά του φούρνου σας.
Τα μικρά cupcakes χρειάζονται 40-60 λεπτά και τα μεγάλα χρειάζονται 2-2,5 ώρες. Ελέγχουμε την ετοιμότητα των cakes με μια οδοντογλυφίαδα. Θα πρέπει να είναι ΣΤΕΓΝΗ.
Αφήνουμε να κρυώσει στην φόρμα για 2 ώρες. Στη συνέχεια τα βγάζουμε το κεικ, το βάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, επιπλέον τρυπάμε με ξύλινο σουβλάκι και το βρέχουμε από όλες τις πλευρές με ρούμι ή μείγμα από ρούμι και χυμό πορτοκαλιού.

Θα χρειαστούν περίπου 100 ml παραπάνω. Τυλίξτε το κεικ σε χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο. Βάλτε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος και φυλάξτε μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πριν τα Χριστούγεννα διακοσμούμε τα cupcakes κατά την κρίση μας (με ζάχαρη άχνη, λευκή λιωμένη σοκολάτα, ή γλάσο ζάχαρης) και διακοσμούμε με μούρα, ζαχαρωτά και αποξηραμένα φρούτα.

Νόστιμο! 🥂🎄🎅🏽

Προηγούμενο άρθροΧριστουγενιάτικα μπισκότα κακάο κρακελέ
Επόμενο άρθροΧοιρινό Ψαρονέφρι με σάλτσα σύκου