Ανάποδο Κέικ Σύκο και Τζίντζερ.

Hρθε μια απροσδόκητη πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι ενός γείτονα στο χωριό χθες το πρωί – σκέφτηκα γρήγορα τι συστατικά είχα στο σπίτι και έκανα αυτό το φρέσκο αναποδο κεικ ​​σύκο με τζίντζερ.
Όλοι το απόλαυσαν και η οικοδέσποινα και ο σύζυγός της. Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω.

Συστατικά

4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη λευκή ή σκούρα καφέ, συσκευασμένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο τζίντζερ
2 κουταλιές φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι
13-15 φρέσκα σύκα, στελέχη που αφαιρέθηκαν, κομμένα στη μέση κατά μήκος

Κέικ
8 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη, συσκευασμένη
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 κουταλάκι βανίλια
1 & 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1-2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζάνι ζαχαρωμένο τζίντζερ, ψιλοκομμένο (110 γραμμάρια)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Λαδώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψί κέικ 22 εκ με πλευρές τουλάχιστον 5-6 εκ σε ύψος.

Επικάλυψη σύκου και τζίντζερ

Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη, το αποξηραμένο τζίντζερ και το χυμό πορτοκαλιού. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, σε χαμηλή-μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίξτε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.

Ξεκινώντας από το κέντρο της φόρμας, τοποθετήστε το μισό σύκο, κομμένο προς τα κάτω. Τοποθετήστε περισσότερα μισά γύρω από αυτό (επίσης κομμένα προς τα κάτω) και ένα δεύτερο κύκλο. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα μισά κοντά μεταξύ τους για
να μην μετακινηθούν, αλλά μην τα επικαλύψετε. Αφήστε τη φόρμα στην άκρη.

Σε ένα μιξερ βάση χτυπήστε με την σειρά όλα τα υλικα του κέικ και αδειαστε το μείγμα πάνω στα κομμένα σύκα στην φόρμα.


Ψήνουμε για 60-70 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα. Αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί σε μια σχάρα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σύρετε ένα κοφτερό μαχαίρι γύρω γύρω στην άκρη και τοποθετήστε μια πιατέλα πάνω από το κέικ. Γυρίστε γρήγορα και σταθερά το κέικ ανάποδα.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το κόψετε. Σερβίρετε μόνο του ή με κρέμα ή πάγο

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό τραγανό ψωμί-γρήγορο-εύκολο-μυρίζει ολόκληρο το σπίτι
Επόμενο άρθροΓια τις ειδικές σας περιστάσεις. Φροντίστε να το αποθηκεύσετε. Δεν είχατε ποτέ ένα φαγητό σαν αυτό στο παρελθόν