Μοσχαρίσιο Στρογκανόφ

«Παρεμπιπτόντως, το μοσχαρίσιο στρογκανόφ είναι ένα πιάτο που προέρχεται από την Οδησσό.
Ο κόμης Oleksandr Stroganov ήταν κυβερνήτης αυτής της περιοχής, επίτιμος πολίτης της Οδησσού και είχε ένα μαγαζί όπου μπορούσαν να έρθουν όλοι. Εκεί σέρβιραν για πρώτη φορά μοσχαρίσιο στρογκανόφ.>>

Υλικά:

700-900 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
450 γρ κρεμμύδια
300 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (ή αποξηραμένα)
2 σκελίδες σκόρδο
100 γραμμάρια γιαουρτι
100-150 γρ. κρέμα γάλακτος 30%
1,5-2 κ.σ. αλεύρι
1-1,5 κουτ. μουστάρδα Ντιζόν (ή άλλη)
1,5-2 κ.σ. μεγάλο. “Σάλτσα Worcestershire”
30 γρ. βούτυρο
άοσμο λάδι
δάφνη
αλάτι, μαύρο πιπέρι για γεύση
νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε ελαφρά το μοσχάρι και μετά το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισούς δακτυλίους.
Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα άοσμου λαδιού, το αφήνουμε να καψει, τηγανίζουμε το κρέας σε πολλές δώσεις (όχι όλα με τη μία) για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.

Είναι σημαντικό το κρέας να μην έχει παραψηθεί! Αφού σχηματιστεί μια κατακόκκινη κρούστα, βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα πιάτο με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέστε βούτυρο στο τηγάνι με το υπόλοιπο λίπος από το κρέας και ρίξτε το κρεμμύδι κομμένο σε μισές ροδέλες και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Αφού σχηματιστεί μια ανοιχτόχρωμη χρυσαφένια απόχρωση, προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο, κρέμα γάλακτος ανακατεμένη με το γιαούρτι και λίγο χλιαρό νερό.

Μοσχαρίσιο Στρογκανόφ

Μόλις η σάλτσα πάρει μια ενιαία σύσταση, μπορείτε να επιστρέψετε το τηγανισμένο κρέας.


Ανακατεύουμε τα πάντα, προσαρμόζουμε στη γεύση και μεταφέρουμε σε μια αντικολλητικη κασταρόλα. Αφού βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος.

Μην ξεχάσετε να ανακατέψετε γιατί η σάλτσα με το αλεύρι μπορεί να κολλήσει στον πάτο του τηγανιού.
Σερβίρουμε με ζυμαρικά

Καλή όρεξη!!! 

ΠΗΓΗ: Світлана Юрченко

Προηγούμενο άρθροΗ κερασόπιτα είναι μια επιλογή αν θέλετε να φτιάξετε κάτι νόστιμο για τον καφέ
Επόμενο άρθροΚουλουράκια “Αμμωνίας”