Συστατικά
2 φλιτζάνια βούτυρο
3 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
10 μεγάλα αυγά
4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες
Αφήστε το βούτυρο και τα αυγά να φθάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φορμα για κεικ.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 185 βαθμούς.
Χτυπήστε 2 φλιτζάνια βούτυρο μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι.
Προσθέστε 3 και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να γίνει μία απαλή κρέμα.
Προσθέστε ένα κάθε φορά από τα 10 μεγάλα αυγά, χτυπώντας 1 λεπτό μετά από κάθε προσθήκη.
Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μίξερ σε χαμηλή και προσθέστε αργά 4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσθέστε βανίλια και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το μίγμα στην φόρμα. (βεβαιωθείτε ότι η φόρμα είναι αρκετά μεγάλη ώστε το μίγμα να μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος.)
Ψήνουμε στους 185 βαθμούς C για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Δοκιμάστε εάν έχει γίνει το κεικ βάζοντας μια οδοντογλιφίδα στο κέντρο του κέικ, αν  βγει καθαρό ή με ξηρά ψίχουλα.
Αφαιρέστε το κέικ και αφήστε να κρυώσει 30 λεπτά πριν τοαναποδογυρίσετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.

Σάλτσα λεμονιού

Συστατικά
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού
1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αραβοσίτου
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού

Οδηγίες
Βράστε το ξύσμα λεμονιού, χυμό λεμονιού, ζάχαρη και άμυλο αραβοσίτου σε μία κατσαρόλα με μέτρια φωτιά.
Ανακατεύετε συνεχώς.
Μειώστε τη θερμότητα για να σιγοβράσει και μαγειρέψτε 2 με 3 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα είναι δέσει.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατεύετε σε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού.
Σερβίρετε ζεστό.

Προηγούμενο άρθροΝτομάτα με Φέτα και πιτούλες…
Επόμενο άρθροΜπισκότα σκέτα ή γεμιστά με μία απαλή κρέμα