Γίγαντες “Στιφάδο”

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500γρ φασόλια γίγαντες στο νερό όλη τη νύκτα
10-12 κρεμυδάκια στιφάδου, ή 4-5 μεγάλα καθαρισμένα
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτί ντομάτες τριμμένες(πουρε)
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρύφαλα
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και μαύρο πιπερι
Μια πρέζα νιφάδες κόκκινου πιπεριού, προαιρετικά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προαιρετικά:
• Σπανάκι, ψιλοκομμένο (νωπό ή κατεψυγμένο)
• Τα αγαπημένα σας χόρτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
• ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ
Πιπεριές

ΟΔΗΓΙΕΣ

Στραγγίστε το νερό απο τα φασόλια που είχατε όλη νύχτα. Τοποθετήστε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με άφθονο νερό. Αφήστε να πάρουν βράση και μειώστε τη φωτιά στο μισό. Μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν τρυφερα περίπου 40 λεπτά. Θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στη σάλτσα, οπότε μην τα βράζετε πάρα πολύ.
Θα πρέπει να είναι ελαφρώς σφιχτά, αλλά τρυφερά. Να μην λιώσουν. Στραγγίστε και αφήστε στην άκρη,και αλατίστε.
Τοποθετήστε τα κρεμύδια σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να χρυσωσούν γύρω γύρω.
Προσθέτουμε το σκόρδο σοτάρουμε.
Προσθέστε τον ντοματοπελτέ μαζί με τις τριμμένες ντομάτες και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα καρυκεύματα και τα φασόλια μαζί με ένα φλιτζάνι νερό.
Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα 15-20 λεπτά.
Γευτείτε και προσαρμόστε το αλατοπίπερο, εάν χρειαστεί.
Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και φέτα.

Γίγαντες Στιφάδο

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτριφτή τυρόπιτα της γιαγιάς – Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Επόμενο άρθροΧοιρινό μπιφτέκι με τσακώνικη μελιτζάνα