Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό φύλλα κρούστας
200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
70 γρ. τριμμένη σκούρα κουβερτούρα
90 γρ. τριμμένα καρύδια
Για την κρέμα
1500 ml. γάλα φρέσκο
225 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
μισό μέτριο πορτοκάλι, το ξύσμα μόνο
μισό μέτριο λεμόνι, το ξύσμα μόνο
2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο φρέσκο αγελάδος
ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
130 γρ. μέλι
560 ml. νερό
30 ml. κονιάκ
30 ml. χυμό λεμονιού
1 μέτριο κομμάτι ξύλο κανέλας
μισό λεμόνι την φλούδα μόνο

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, την ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε με το σύρμα των αυγών 2-3 λεπτά, να αφρατέψουν.
Σταδιακά προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι,
το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι.
Ανακατεύουμε ακόμα λίγο, να ενσωματωθούν τα υλικά.
Παράλληλα, βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε λίγο γάλα και σιγά σιγά το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, για να μην μας κόψουν τα αυγά.
Προσθέτουμε άλλες δύο κουτάλες της σούπας και τις ενσωματώνουμε με το ίδιο τρόπο.
Ρίχνουμε τώρα το μείγμα των αυγών, πίσω στην κατσαρόλα.
Βράζουμε την κρέμα μας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει. Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, την κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια και ανακατεύουμε.

Την αφήνουμε στην άκρη, να χλιαρύνει. Που και που ανακατεύουμε, για μην κάνει κρούστα η κρέμα μας.
Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη. Με ένα πινέλο, αλείφουμε καλά ένα πυρέξ ή ταψάκι, 34εκΧ24εκ., περίπου.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε ένα δεύτερο από επάνω του και το αλείφουμε και αυτό καλά, με την λιωμένη μαργαρίνη. Με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε και ένα τρίτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα των τριμμένων καρυδιών σε όλη την επιφάνεια του βουτυρωμένου φύλλου.

Σκεπάζουμε με άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα της τριμμένης κουβερτούρας.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε βουτυρωμένα φύλλα, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα κρούστας.
Ρίχνουμε στο ταψάκι μας, την κρέμα. Με ένα κουτάλι την απλώνουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα βουτυρωμένα φύλλα, τοποθετώντας πρώτα δύο επάνω από την κρέμα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη κουβερτούρα, όλη την επιφάνεια των φύλλων. Τοποθετούμε ακόμα ένα φύλλο βουτυρωμένο και το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι. Όσα φύλλα μας έχουμε περισσέψει τα τοποθετούμε βουτυρωμένα από πάνω.
Με ένα μαχαίρι, σπρώχνουμε τις άκρες των φύλλων κρούστας που περισσεύουν στα πλάγια, προς τα μέσα. Μεταξύ δηλαδή του ταψιού και του γλυκού μας.
Χαράζουμε δύο ή τρεις φορές το γλυκό μας, μόνο κατά μήκος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθ. Κελσίου, ως να δούμε τα φύλλα του γλυκού, να ροδίζουν καλά.
Αν χρησιμοποιήσουμε πυρέξ ταψάκι ή άλλο με χονδρό πυθμένα, το βάζουμε στο κάτω ράφι του φούρνου. Αν το ταψάκι μας έχει λεπτό τοιχώματα, το βάζουμε στο μέσον του φούρνου.
Μόλις βάλουμε το γαλακτομπούρεκο στον φούρνο, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα την ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα, την φλούδα λεμονιού. Βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και μετράμε 7 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα, την φλούδα του λεμονιού και ξαφρίζουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, τον χυμό του λεμονιού, το κονιάκ και το άρωμα βανίλιας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, έτσι ώστε με τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν, να πέσουν μέσα στο σιρόπι τυχόν κρύσταλλοι ζάχαρης, που έχουν μείνει στα τοιχώματα και να διαλυθούν. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Όταν το γλυκό μας έχει ροδίσει καλά, το βγάζουμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη. Κατόπιν το σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι με μια κουτάλα. Το σιρόπι ίσως να μην χρειαστεί όλο. Θα το δούμε.

Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, αφού τουλάχιστον έχει χλιαρύνει.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα σκόνη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣπιτική Σπανακόπιτα (όλοι την έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή)
Επόμενο άρθροKλασικό Μπισκοτόγλυκο Ψυγείου