Γεμιστές μελιτζάνες με κιμά, σάλτσα ντομάτα και τυρί

Υλικά:

4 όχι πολύ μεγάλες μελιτζάνες
500 γραμμάρια κιμά
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 μικρή πράσινη πιπεριά
2-3 σκελίδες σκόρδου (ίσως περισσότερο, ανάλογα με τη γεύση)
4-5 μεγάλες ντομάτες
1 κουτ πάπρικα
πιπέρι
Αλάτι
Διαφορα αποξηραμένα βότανα (μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μπαχαρικά που σας αρέσουν)
200 g κίτρινου τυριού
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Οι μελιτζάνες κόβονται σε βάρκες, κοίλες, αλατίζονται καλά και αναποδογυρίζονται για να αποστραγγίσουν την πίκρα – πρέπει να παραμείνουν για περίπου 30 λεπτά. Παρά τους ισχυρισμούς ότι η μελιτζάνα μπορεί να μαγειρευτεί απευθείας παραλείποντας την παραπάνω διαδικασία, δεν μου αρέσουν και τις μαγειρεύω πάντα με αυτόν τον τρόπο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Τρίβουμε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Τρίψτε τις ντομάτες.

Η ψύχα της μελιτζάνας πλένεται επίσης, στεγνώνει και κόβεται σε μικρούς κύβους.
Σε 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι στο τηγάνι ρίχνουμε κρεμμύδια, καρότα, σκόρδο και πιπεριές. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις μελιτζάνες σε κύβους (έβαλα περίπου το μισό από αυτές, γιατί διαφορετικά θα έπαιρνα περισσότερο γέμιση από ό, τι χρειάζομαι). Ο κιμάς αναμιγνύεται με 1 κουπα από τριμμένες ντομάτες
και ανακατεύουμε πολύ καλά. Όταν τα λαχανικά μαγειρευτούν, ρίχνουμε και τον κιμά.

Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό, αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, πάπρικα, μαύρο πιπέρι για γεύση και 1 1/2 κουταλιά της σούπας από τα μπαχαρικά που σας αρέσουν – ρίγανη, βασιλικό … Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε τις υπόλοιπες τριμμένες ντομάτες σε κατάλληλο ταψί. Προσθέστε αλάτι και καρυκεύστε με μαύρο πιπέρι και δύο ή τρεις πρέζες από το παραπάνω μπαχαρικό. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1 κουπα νερό και 2 κουταλιές της σούπας λάδι και αναμείξτε.

Οι χαραγμένες μελιτζάνες γεμίζουν με το παραπάνω μείγμα και τοποθετούνται πάνω από στην σάλτσα ντομάτα. Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180 μοιρών έως ότου οι μελιτζάνες είναι έτοιμες και η σάλτσα ντομάτας δένει.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί και επιστρέφουμε στο φούρνο για άλλα δέκα λεπτά μέχρι να λιώσει το κίτρινο τυρί.

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροNegro Κέικ….το αγαπημένο όλων
Επόμενο άρθροΤηγανίτες Κέικ με μαρμελάδα και ανθότυρο