Ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού είναι το βερίκοκο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έφτιαξα, όμως ήταν η πρώτη φορά που το πέτυχα κι αυτό χάρη στην Άννα που μου έδωσε ασβέστη σβησμένο σε σκόνη που φέρνει πάντα μαζί της από την Κύπρο, όποτε πηγαίνει στο νησί της.

Όταν είχα προσπαθήσει να το φτιάξω χωρίς ασβέστη, έκανα μια πεντανόστιμη μαρμελάδα, λίγο πιο γλυκιά για τα γούστα μου, αλλά μαρμελάδα. Αυτή τη φορά-ας είναι καλά η Άννα-τα κατάφερα καλύτερα. Η συμβουλή μου είναι να το φτιάξετε μόνο αν βρείτε μικρά σφιχτά βερίκοκα και σβησμένο ασβέστη. Τα ζουμερά και ώριμα έως πολύ ώριμα, κρατήστε τα για να φτιάξετε μαρμελάδα. Ούτως ή άλλως η μαρμελάδα βερίκοκο είναι με διαφορά η βασίλισσα των καλοκαιρινών μαρμελάδων, που βάζει κάτω και το κατακόκκινο κεράσι.

Και κάτι τελευταίο, αφορμή για να φτιάξω το συγκεκριμένο γλυκό στάθηκαν τα πιατάκια της φωτογραφίας. Ήθελα να φωτογραφήσω κάτι ξεχωριστό μαζί τους. Είναι αυθεντικά vintage και προέρχονται από το παλιό υαλουργείο .

Υλικά:
1 κιλό βερίκοκα μικρά και σφιχτά (22-24 κομμάτια περίπου)
1 κιλό ζάχαρη
600γρ. νερό
2 κουτ. σούπας ασβέστη σβησμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξινό ή χυμό από 1 λεμόνι
2 καψουλάκια βανιλίνη
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση
Πλένετε τα βερίκοκα και με ένα αιχμηρό και σκληρό αντικείμενο –εγώ χρησιμοποίησα την ανάποδη αιχμηρή πλευρά μιας κουτάλας για σαλάτα, αφαιρείτε το κουκούτσι του βερίκοκου πιάνοντας το με όλη τη χούφτα και πιέζοντας σταθερά από το πίσω μέρος προς το κοτσάνι.
Διαλύετε τον ασβέστη σε λεκανίτσα με κρύο νερό και ρίχνετε μέσα τα βερίκοκα. Τα αφήνετε να μείνουν για 2 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Στο μεταξύ βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 7 λεπτά και φτιάχνετε ένα πυκνό σιρόπι, το οποίο αφήνετε στην άκρη μαζί με την κατσαρόλα να κρυώσει.
Στραγγίζετε και ξεβγάζετε πολύ καλά τα βερίκοκα από το ασβεστόνερο. Αν θέλετε, καθαρίζετε προσεκτικά τη φλούδα τους με ένα μαχαιράκι. Επειδή ο ασβέστης έχει σκληρύνει το φρούτο, τότε καθαρίζονται πιο εύκολα.
Ύστερα τα βάζετε σε λεκανίτσα με κρύο νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλάκι ξινό ή το χυμό ενός λεμονιού. Αφήνετε τα βερίκοκα εκεί για άλλο ένα μισάωρο με μία ώρα.
Στραγγίζετε τα βερίκοκα και τα ρίχνετε στο κρύο σιρόπι. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και βράζετε για 7 λεπτά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από λίγο αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνετε το γλυκό να ηρεμήσει για μια ολόκληρη μέρα και να βγάλει τα υγρά του στο σιρόπι και ύστερα ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε τις βανίλιες και τα αμύγδαλα και δίνετε ακόμη μια βράση στο γλυκό ώστε να το δέσετε κανονικά.
Μοιράζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όπως είναι καυτό, κλείνετε με το καπάκι και αναποδογυρίζετε πάνω σε πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει σε αυτή την ανάποδη στάση και μετά τα γυρίζετε από την καλή και διατηρείτε το γλυκό στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα, διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.

Προηγούμενο άρθροΠατάτες στον τρίφτη με γέμιση τυρί !!!
Επόμενο άρθροΦέτα Σαγανάκι με Φυστίκια Αιγίνης και Μαστίχα