Γλυκό σοκολάτας καραμέλας

Υλικά

1 & 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
1 & 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη άχνη
1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού Baking Powder (Κοσκινισμένο)
1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (κοσκινισμένη)
1 & 1/2 εκχυλισμα βανίλιας
1/3 φλιτζάνι σκόνη κακάο σκούρο 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 Λάδι
2 αυγα
1 Φλιτζάνι Γάλα πλήρες
1/2 Φλιτζάνι Ζεστό Νερό
1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού ή ξύδι
Αλείφουμε τη φόρμα για κέικ 22 εκ με λάδι

Σάλτσα καραμέλας
1/2 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κρέμα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)

Γκανάζ σοκολάτας:
150g Μαύρη & Mlik Σοκολάτα
1/2 φλιτζάνι κρέμα για όλες τις χρήσεις/Κρέμα μη γαλακτοκομική

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο τη ζάχαρη το μπέικιν πάουντερ τη σόδα το αλάτι το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να αναμειχθούν τα υλικά όλα μαζί τα ξηρά υλικά
Μέσα στο γάλα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ρίχνουμε δύο αυγά μισή κούπα λάδι μισή κούπα ζεστό νερό και το εκχύλισμα βανίλιας και προσθέτουμε και το γάλα με το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το υγρό μίγμα μέσα στα ξηρά υλικά για ανακατεύουμε με ένα σύρμα να μην υπάρχουν καθόλου σβώλοι
Λαδώνουμε ένα ταψάκι περίπου 22 εκατοστών γύρω-γύρω και στις πλευρές και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.
Με την τεχνική της οδοντογλυφίδας ελεγχουμε εάν είναι έτοιμο το παντεσπάνι, και το βγάζουμε από το φούρνο και κάνουμε πολλές τρύπες με ένα ξυλάκι και το ποτίζουμε με 3-4 κουταλιές γάλα.

Για την καραμέλα σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
(Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μία κουταλιά βούτυρο) στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα μισή κούπα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η σάλτσα καραμέλας να γίνει πηχτή. Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε τη σάλτσα καραμέλας επάνω στο παντεσπάνι μας και το απλώνουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 15 με 20 λεπτά.


Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τη σοκολάτα μισή κούπα κρέμα γάλακτος από πάνω και το βάζουμε
στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 με 40 λεπτά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Βγάζουμε από το φούρνο το ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να ομογενοποιηθεί.
Εάν η γκανάζ είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος μόλις είναι έτοιμη απλώνουμε την γκανάζ πάνω από την καραμέλα και κάνοντας κυκλικές κινήσεις το ταψάκι μας την απλώνουμε σε όλο το γλυκό μας βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα μέχρι να σφίξει η γκανάζ και μετά την κόβουμε σε κομμάτια

Διακοσμούμε κατά βούληση

Προηγούμενο άρθροΣελινάτο Λέσβου….παραδοσιακή συνταγή
Επόμενο άρθροΠίτα Λαχανικών.