Γαλατόπιτα με μία μεταξένια κρέμα

Η γαλατόπιτα με μεταξένια κρέμα αποτελεί ένα γλυκό αριστούργημα που αγγίζει κάθε ουρανίσκο. Η τραγανή ζύμη αγκαλιάζει μια κρέμα απαλή και βελούδινη, δημιουργώντας μια αρμονία γεύσεων και υφών.

Ας δούμε τα σημεία που ξεχώρισαν:

  • Η ζύμη: Ψημένη στο σημείο, με ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, προσφέρει μια τραγανή βάση στην κρέμα.
  • Η κρέμα: Αέρινη, μεταξένια και με πλούσια γεύση γάλακτος, αγγίζει τον ουρανίσκο αφήνοντας μια αίσθηση δροσιάς.
  • Η ισορροπία: Η γλυκιά γεύση είναι ισορροπημένη, χωρίς να γίνεται λιγωτική, αφήνοντας μια ευχάριστη αίσθηση μετά από κάθε μπουκιά.

  • Η παρουσίαση: Η γαλατόπιτα έρχεται σε κομψή μορφή, με προσεγμένη παρουσίαση, έτοιμη να κοσμήσει κάθε τραπέζι.

Συνολικά, η γαλατόπιτα με μεταξένια κρέμα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά γλυκά με μια σύγχρονη πινελιά. Η απαλή υφή, η πλούσια γεύση και η κομψή παρουσίαση την καθιστούν ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.

Συστατικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ (Κρέμα)
4 φλιτζάνια (1 λίτρο) πλήρες γάλα, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο
1 φλιτζάνι (250g) ζάχαρη
½ φλιτζάνι (120 γραμμάρια) λεπτό σιμιγδάλι
½ φλιτζάνι (125g) βούτυρο, αλατισμένο,
5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 μικρό λεμόνι, για ξύσμα
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
5 φύλλα για πίτα (λεπτό φύλλο)
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, αλατισμένο,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
2 κουταλιές της σούπας νερό
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Οδηγίες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ (κρέμα)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Σε μια κατσαρόλα θερμαίνετε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να σιγοβράσει ελαφρά. Προσθέστε τη
ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού, μια πρέζα αλατιού και σταδιακά το σιμιγδάλι σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς έως ότου πήξει και προσέξτε να μην το κάψετε. Η κρέμα είναι αρκετά παχιά σε περισσότερο ή λιγότερο από 15 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη για 5 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάτε τα αυγά και σταδιακά (και πολύ αργά) τα ενσωματώνετε στο μείγμα κρέμας που ανακατεύεται συνεχώς.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Σε ένα μικρό μπολ συνδυάστε την κανέλα με την ζάχαρη.
Λιπάνετε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι 30 cm x 5 cm. Με στεγνά χέρια σε μια επίπεδη ξηρή επιφάνεια ανοίξτε  απαλά και ξεδιπλώστε το φύλλο. Στρώστε το πρώτο φύλλο. Καλύψτε ολόκληρη την επιφάνεια και αφήστε το  υπόλοιπο να προεξέχει από το ταψί σας. Βουρτσίστε ολόκληρη την επιφάνεια και τις άκρες με λιωμένο βούτυρο  και πασπαλίζετε με το μίγμα κανέλας-ζάχαρης.

Τοποθετήστε προσεκτικά ένα δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο. Σε αυτό το σημείο ολόκληρο το ταψί θα πρέπει να καλυφθεί με το φύλλο. Βουρτσίστε πλήρως με βούτυρο και πασπαλίστε με το μίγμα κανέλας-ζάχαρης. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ρίξτε τη γέμιση(κρέμα) πάνω από το φύλλο και απλώστε την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι  για να κόψετε την προεξέχουσα ζύμη. Μην το κόψετε όλα που προεξέχουν επειδή χρειαζόμαστε αρκετή ζύμη για  να σχηματίσουμε ένα όμορφο δαχτυλίδι γύρω από το ταψί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΨΗ
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και ρίξτε τα πάνω στην επιφάνεια της κρέμας.
Ψήνετε στους (180 ° C) για περίπου 45 λεπτά στο ράφι ακριβώς κάτω από το μέσο του φούρνου.
Αφήστε το να κρυώσει για μισή ώρα. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (προαιρετικά).

 

ΠΗΓΗ: 30daysofgreekfood.com

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμο Σάμαλι Μανταρινιού με Νηστίσιμη Σαντιγύ Καρύδας
Επόμενο άρθροΛουκάνικο με πατάτες και τυρί στο φούρνο