ΥΛIΚΑ

  • 6 μεγάλα ασπράδια αυγών, απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 330 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλάσσιο αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού Cornflour

Για την επικάλυψη

  • 300 γραμμάρια κεράσια, χωρισμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
  • 55 γρ. κρυσταλική ζάχαρη
  • 60 γρ. χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλο (εάν βρείτε)
  • 250 γραμμάρια βατόμουρα
  • 600 ml παγωμένη κρέμα
  • 1/3 φλιτζάνι (80ml) λικέρ amaretto (προαιρετικό)
  • 1/4 φλιτζάνι (20g) φέτες αμύγδαλα, ψημένα

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξετε τη pavlova, τοποθετήστε ένα ράφι στο κέντρο του φούρνου και προθερμάνετε τον φούρνο στους 140ο C στον αέρα. Στρώστε ένα ταψί κουζίνας 33cm x 45cm με χαρτί ψησίματος.

Στο μπώλ μίξερ βάσης, χτυπάτε τα ασπράδια αυγών , μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη, χτυπώντας σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Αφού σφίξει καλά η μαρέγκα προσθέτετε το ξύδι (θα της δώσει αφράτη υφή) βανίλια και το αλάτι (δεν κλείνετε το μίξερ ) και συνεχίζετε να το χτυπάτε μέχρι εξωτερικά να γίνει τραγανή . Τέλος, κοσκινίστε το cornflour  πάνω από τη μαρέγκα, ανακατέψτε με απαλές κινήσεις ελαφρά.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, βάλτε 8 μεγάλες κουταλιές μαρέγκα στο προετοιμασμένο ταψί και  χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, απλώστε απαλά τη μαρέγκα σε ένα ομοιόμορφο στρώμα.

Τοποθετήστε τη μαρέγκα στο φούρνο. Αμέσως μειώστε τη θερμοκρασία στους 105Ο C . Ψήστε για 1 ώρα και 30’’ περίπου ή έως ότου η μαρέγκα στεγνώσει καλά, και να είναι τραγανή απ’ έξω και να ξεκολλάει από την λαδόκολλα.

Σβήστε τον φούρνο. Αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για 30 λεπτά να κρυώσει και μετά βγάλτε την να κρυώσει εντελώς.

Τραβήξτε απαλά ένα μαχαίρι  κατά μήκος των άκρων του pavlova για να χαλαρώσει από το χαρτί ψησίματος. Τοποθετήστε ένα άλλο δίσκο ψησίματος πάνω από το pavlova και αναποδογυρίστε την. Αφαιρέστε προσεκτικά το χαρτί. Αναστρέψτε πάλι την pavlova πίσω στον πρώτο δίσκο. Ανασηκώστε απαλά τη γωνία και σπάστε το pavlova σε μεγάλα κομμάτια.

Για την επικάλυψη

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τα κεράσια, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα αμυγδάλου. Αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και ανακατέψτε περιστασιαά έως ότου σχηματιστούν χυμοί. Ανακατέψτε απαλά τα βατόμουρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός, χτυπήστε την σαντιγύ  με το αμαρέττο, αν το χρησιμοποιείτε, μέχρι να σχηματιστούν δύσκαμπτες κορυφές.

Στρώστε μερικά κομμάτια pavlova στη βάση ενός πιατου-δοχείο(όπως φαίνεται στην εικόνα). Από πάνω με μία σακούλα γαρνιρίσματος ρίξτε μία δόση μείγμα κρέμας και ρίξτε κουταλιές του μείγματος κερασιών. Πασπαλίστε με αμύγδαλα. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα κομμάτια της pavlova, μείγμα κρέμας, μείγμα κερασιών και αμύγδαλα. Βάλτε ψυγείο για 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Σημειώσεις :

  • Η πάβλοβα είναι ένα εντυπωσιακό αλλά και εύκολο γλυκό. Ταιριάζει σε όλες τις εποχές του χρόνου αφού το μόνο που διαφοροποιείτε είναι η επιλογή των φρούτων. Μπορείτε να βάλετε κομμάτια φρούτων όπως βατόμουρο, ανανά, μάνγκο, ακτινίδιο, φρούτα του πάθους, μπανάνα, φράουλες, κομπόστες, μαρμελάδα, σάλτσα σοκολάτας, καραμέλας… Οι δυνατότητες είναι πολλές και ποικίλες για να μπορέσετε να δημιουργήσετε αντιθέσεις σε γεύσεις και υφές
  • Η μαρέγκα είναι ένα πολύ εύπλαστο υλικό που μπορείτε να δώσετε όποιο σχήμα σας αρέσει όπως :

Στρογγυλό: ατομικό ή σε μορφή τούρτας. Για να το κάνετε απόλυτα στρογγυλό, φτιάξτε ένα κύκλο στην επιθυμητή διάμετρο επάνω στο χαρτί ψησίματος.

Ορθογώνιο: πολύ πρακτικό όταν είναι να κοπεί σε κομμάτια.

Φωλιά : σε στρογγυλή μορφή που θα έχει μια μικρή λακκούβα στο κέντρο.

 Πρέπει, ωστόσο, να στηθεί τελευταία στιγµή, αλλιώς η σάλτσα και το ψυγείο θα τη νοτίσουν.

 

Μην διστάσετε να τη φτιάξετε!!!! Θα σας εντυπωσιάσει με τη νοστιμιά της!!!!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣπέσιαλ Ιταλική Φριτάτα με Σαλάμι και Τυριά
Επόμενο άρθροΤο καλύτερο σπιτικό Κεμπάπ