ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για την Πίτα
 1 πακέτο (500 g) φύλλο , αποψυγμένο 
 3/4 φλιτζάνι (170g) αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο 
 1 κουτί  συμπυκνωμένο ζαχαρουχο γάλα
 2 κούπες (500ml) κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα:
Σκόνη κανέλα, για απο πάνω(προαιρετικό, αλλά συνιστάται)
 Ξηροί καρποί της επιλογής σας (προαιρετικά) *

ΟΔΗΓΙΕΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:
Βάλτε τη σχάρα φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.
Βουρτσίστε λίγο από το λιωμένο βούτυρο σε όλο το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός μεγάλου ορθωγώνιο ταψιού. Το ταψί θα πρέπει να είναι περίπου το ίδιο μήκος με το φύλλο σας και αρκετά φαρδύ, ώστε να μην κρατάει το φύλλο χαλαρό (χρησιμοποίησα ένα ορθογώνιο 28cmX38cm). Αφήνω στην άκρη.
Παίρνω ένα φύλλο κάθε φορά, με τη μακρά πλευρά στραμμένη προς το μέρος σας, σουρώστε το φύλλο όπως βλέπετε στην φωτό.

Μην ανησυχείτε για την δίπλωση σε τέλειες πτυχώσεις αυτό πρέπει να φαίνεται ακατάστατο και ογκώδες, έτσι ώστε να γεμίζει σωστά το ταψί.
Μεταφέρετε το σουρωμένο φύλλο στη μία πλευρά του βουτυρωμένου ταψιού. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας το ένα δίπλα στο άλλο.

Βουρτσίστε καλά με το λιωμένο βούτυρο από πάνω προς τα μέσα και ανάμεσα στις πτυχώσεις των φύλλων ακόμη και στις γωνίες και τις ακμές του φυλλώματος,βεβαιώνοντας ότι όλα τα φύλλα είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα με το βούτυρο.


Μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε μέχρι το φύλλο να μετατραπεί σε βαθύ χρυσό καφέ χρώμα 20 έως 25 λεπτά. Όσο πιο σκούρα γίνετε (χωρίς φυσικά να τα κάψετε), το πιο χαλαρότερο είναι το εξωτερικό. οπότε μην φοβάστε να το ωθήσετε στο όριο.
Πάρτε το ταψί έξω από το φούρνο και βρέξτε την επιφάνεια με το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα, ακολουθούμενο από την κρέμα γάλακτος.


Μεταφέρετε το ταψί πίσω στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 5 έως 10 λεπτά, ακριβώς μέχρι να ξεκινήσουν οι φυσαλίδες, και το φύλλο να έχει εμποτιστεί στο μεγαλύτερο μέρος με το μείγμα γάλακτος που έχει γίνει κρέμα και δεν είναι πλέον υγρό.

ΤΕΛΟΣ:
Πασπαλίστε την επιφάνεια με ένα ελαφρύ στρώμα κανέλας και ξηρών καρπών (αν θέλετε). Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια σερβίρουμε αμέσως, ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή cleobuttera.com

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με κριθαράκι….το φαβορί της Ελληνικής οικογένειας!!
Επόμενο άρθροΓεμιστά σφολιατάκια με σοκολάτα