Κέικ – Βασιλόπιτα

Τη στιγμή που κόβεται το Κέικ-Βασιλόπιτα απελευθερώνονται όλα τα υπέροχα αρώματά του! Είναι σαν ένα θαύμα, ένα δώρο που γίνεται πραγματικότητα για όλους!

Υλικά:

340 γρ. Καλό, φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. κρυσταλλική Ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά + 1 αυγό για γλασάρισμα, σε θερμοκρασία δωματίου
750 gr 6 φλιτζάνια Αλεύρι κοσκινισμένο που φουσκώνει μόνο του
175 ml ή 3/4 φλιτζάνι Φρέσκο Γάλα ζεστό!!
14 gr 4,5 κουτ. Ξηρή μαγιά (ή 42 gr φρέσκια μαγιά)
1/3 κουτ.γλ Αλάτι
1/2 κουτ. Μαχλέπι σε σκόνη (μαχλέπι)
Προαιρετικά αλλά συνιστάται: 1/2 κουτ. Μαστίχα σε σκόνη
Για γαρνίρισμα: Ανάμειξη λευκού και μαύρου σουσαμιού

Εκτέλεση:

Α. Λιώστε πρώτα το βούτυρο:
1. Βάζουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων και το ζεσταίνουμε στα 1000W για 1′!
2. Μετά από 1′, το βούτυρο είναι μισολιωμένο και μαλακό. Αφαιρέστε από τον φούρνο μικροκυμάτων.

Β. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
3. Ρίξτε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του ηλεκτρικού μίξερ. Άρχισε να χτυπάς.
4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για 10′-15′ ή μέχρι το κουρκούτι να γίνει άσπρο και αφράτο.
5. Σπάμε τα 4 μεγάλα αυγά σε ξεχωριστό μπολ. Τα μεγάλα αυγά είναι πολύ σημαντικό για να γίνει αφράτο το κεικ στο ψήσιμο!
6. Προσθέστε το αλάτι και σιγά σιγά τα αυγά στη ζύμη και μην ξεχάσετε τη σκόνη μαχλέπι και τη σκόνη μαστίχας, αν χρησιμοποιείτε.
7. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και αρχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε το αλεύρι κουταλιά κουταλιά, χτυπώντας να ομογενοποιηθεί.
8. Όταν η ζύμη αρχίσει να πήζει, σταματάμε το μίξερ.
9. Τοποθετούμε τη μαγιά στο φλιτζάνι με χλιαρό γάλα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως.
10. Αρχίζουμε πάλι να χτυπάμε σιγά σιγά και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά στη ζύμη.
11. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ επιπλέον μέχρι να ανακατευτεί η μαγιά στη ζύμη.
12. Στη συνέχεια σταματήστε το μίξερ. Η ζύμη πρέπει να έχει πυκνή σύσταση κέικ.

Γ. Φούσκωμα ζύμης:
13. Η ζύμη θέλει πλέον χρόνο για ξεκούραση, αλλά και για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να τη βοηθήσει να φουσκώσει.
14. Τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας πάνω από το μπολ με τη ζύμη.
15. Τώρα μπορείτε είτε να τοποθετήσετε τη σκεπασμένη ζύμη κοντά σε ζεστό μέρος (όπως δίπλα σε ένα παράθυρο κοντά στον ήλιο ή σε καλοριφέρ)
16. Η ζύμη θέλει περίπου 1 ώρα για να φουσκώσει.
17. Μετά από 1 ώρα, θα δείτε ότι η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Πέρνετε τη ζύμη και αφαιρείτε την πετσέτα κουζίνας.
18. Αν δείτε ότι λίγο από το βούτυρο είναι στην επιφάνεια, πάρτε μια σπάτουλα και ανακατέψτε την.
19. Στη συνέχεια, αλείψτε ένα ταψί τσερκι 26 cm με λάδι και μετά πασπαλίστε το με αλεύρι (κάτω και πλάγια)!
20. Ρίχνετε τη ζύμη στο ταψί και την ισοπεδώνετε με τη σπάτουλα σας.
21. Σπάμε το επιπλέον αυγό σε ένα μικρό μπολ και το χτυπάμε.
22. Αλείψτε το πάνω από τη ζύμη για ωραίο γλάσο όταν ψηθεί.
23. Πασπαλίζουμε από πάνω λευκό και μαύρο σουσάμι.
24. Το Κέικ είναι πλέον έτοιμη για ψήσιμο.

Δ. Οδηγίες ψησίματος:
25. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 50′-55′.
26. Μετά από 55′ περίπου, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη: βάζουμε ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγαίνει καθαρό!
27. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα. Θα πρέπει να είναι χρυσοκάστανο !

Photo: Linda Apostolon

 

Προηγούμενο άρθροΠαστίτσιο Παραδοσιακό
Επόμενο άρθροΜοσχαρισιο συκώτι με σάλτσα μουστάρδας και κρασιού, έγινε τέλειο!