Πρωτοχρονιάτικη χωριάτικη ΠΙΤΑ με σπιτικο φύλλο

Γεια σας, φέτος η πίτα θα γίνει με σπιτικo φύλλο, καθώς δεν μπορέσαμε να αγοράσουμε έτοιμο. Αλλά δεν το μετανιώνω καθόλου, σήκωσα τα μανίκια και ξεκίνησα. Πολύ εύκολο να γίνει, χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κοπο. Η γεύση της σπιτικής πίτας είναι μοναδική!

Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 2 ώρες
Για το ζύμωμα: περίπου 5 λεπτά
Για να την διαμορφώσετε: περίπου 30-40 λεπτά
Για ψήσιμο: 30 λεπτά

Απαραίτητα προϊόντα για πίτα 35εκ. σε διάμετρο:

Για τη ζύμη:
250 ml. ζεστό φρέσκο ​​γάλα (μπορεί να είναι και νερό)
1 κουτ.γλ αλάτι
1 κουτ.γλ ζάχαρη
7 γρ μαγιά ξερή (ή 20 γρ φρέσκια)
3 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. ξύδι
περίπου 430 γρ αλεύρι για το ζύμωμα της ζύμης + λίγο ακόμα για το πλάσιμο

για την γέμιση:
130 γρ βούτυρο ή λάδι
500 γρ τυρί φέτα χοντροτριμμένο

Εκτέλεση:

Από τα προϊόντα ζύμης, ζυμώνουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε σε 5 μέρη (χωρίς να περιμένουμε να φουσκώσει), το αφήνουμε να χαλαρώσει για περίπου 15-20 λεπτά για να
την ανοιξουμε πιο εύκολα και ανοίγουμε τα φύλλα. Τοποθετούμε το νόμισμα στην άκρη του φύλλου, αλείφουμε με βούτυρο ή λάδι, πασπαλίζουμε με τυρί και τυλίγουμε σε ρολό.
Αραδιάζουμε τα ρολλά σε ταψί και μόλις τελειώσουμε όλες τα φύλλα αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε τοποθετώντας το ταψί σε κρύο φούρνο.
Ο χρόνος ψησίματος μου ήταν περίπου 33 λεπτά. Έψησα στους 200°C, σε πάνω και κάτω , χωρίς αέρα στο φούρνο. Αφού είναι έτοιμη την αλείφουμε με βουτυρο και την τυλίγουμε με μια πετσέτα.

Καλή όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροMελόψωμο με μαρμελάδα…Νόστιμη και εύκολη στην προετοιμασία συνταγή.
Επόμενο άρθροΟι πιο χνουδωτές σπιτικές τηγανίτες: Υπάρχουν μόνο 2 μικρά κόλπα για να φουσκώσουν