ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Για το μίγμα του κέικ:
4 μεγάλα αυγά
100 γραμμάρια ζάχαρης
60 γραμμάρια καρύδια
60 γραμμάρια φιστίκια
1 κγ σκόνη κανέλας
1/3 κγ γαρύφαλο σκόνη
100 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν
Για το σιρόπι
450 ml νερού
600 γραμμάρια ζάχαρης
120 γραμμάρια μέλι
1 ξυλακι κανέλας
Για τα στρώματα του φύλλου:
4 φύλλα κρούστας
150 γραμμάρια βούτυρο

 
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Ξεχωρίστε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια.
Χτυπάτε ασπράδια σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις αρχίσει η μαρέγκα προσθέστε αργά την μισή ζάχαρη (50 γραμμάρια). Μειώστε την ταχύτητα στη μέση και χτυπήστε για περίπου 5 λεπτά μέχρι η μαρέγκα να είναι ωραία και σταθερή. Αφήστε κατά μέρος.
Χτυπήστε τους κρόκους σε υψηλή ταχύτητα. Προσθέστε αργά την υπόλοιπη μισή ζάχαρη(50 γραμμάρια) (αν προσθέσετε τη ζάχαρη όλη ταυτόχρονα δεν θα φουσκώσει ποτέ). Χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά να γίνει πλήρες σε χρώμα, αφρώδης και διπλή σε μέγεθος.
Σε έναν μπλέντερ προσθέστε τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Χτυπήστε τα καλά.
Σε ένα μπολ αναμίξετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπεικιν.
Ενσωματώστε  τη μαρέγκα στο μείγμα του κρόκου αυγού, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης. (μην το ξεχειλίζετε για να παραμείνει ωραίο και χνουδωτό)
Προσθέστε το μίγμα του αλευριού και του καρυδιού και ανακατέψτε καλά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Για το φύλλο:
Λιώνουμε το βούτυρο.
Γεμίστε καλά μία φόρμα κέικ με βούτυρο.
Τοποθετήστε τα 4 φύλλα σε μια επίπεδη επιφάνεια και κόψτε τα στο μισό.
Προσθέστε τα πρώτα 4 κομμάτια φυλλώματος στην φόρμα (βεβαιωθείτε ότι καλύπτουν πλήρως την φόρα). Αλείψτε τα φύλλα με άφθονο βούτυρο και προσθέστε τα επόμενα 4 τεμάχια φύλλου.
Ρίξτε το μίγμα κέικ στο ταψί.
Ξεκινήστε να διπλώνετε τα εξωτερικά μέρη των φύλλων προς τα μέσα για να καλύψετε το μείγμα του κέικ. Λιπάνετε όλα τα φύλλα με βούτυρο. Χαράξτε με ένα μαχαίρι και ψήστε για περίπου 20 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Εν τω μεταξύ, ξεκινήστε να φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους προσθέτουμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Φέρτε τα  σε σημείο βρασμού σε υψηλή θερμοκρασία. Μειώστε τη θερμότητα στο μέσο και σιγοβράστε για 5 λεπτά. ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΎΕΤΕ.
Μόλις ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, ρίξτε το ζεστό σιρόπι καθώς ο μπακλάβας βγαίνει από το φούρνο.
Αφήστε τον Μπακλαβά να φτάσει σε ένα θερμοκρασία δωματιου πριν τον αφαιρέσετε από την φόρμα.
Μπορείτε είτε να το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου είτε  κρύο. 

Είναι Τέλειος … καλή επιτυχία

Real Greek Recipes logo

Προηγούμενο άρθροΜπιφτέκια στον Φούρνο
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα σαν πίτσα (Της Ελένης Ψυχούλη)