Φτιάχτε  10 κουλούρια

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά (+1 ώρα για να φουσκώσει η ζύμη) Χρόνος ψησίματος: 15-18 λεπτά

Υλικά

1 πρέζα ζάχαρη

15 ml / 3 κουταλάκια ξηρή μαγιά

500γρ απλό αλεύρι

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

125ml πετιμέζι (μελάσα όπως το σιρόπι, βλέπε σημείωση)

235 γραμμάρια σουσάμι ή 1 1/2 φλυτζάνια

 

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τη ζάχαρη και χλιαρό νερό 60 ml ( 1/4 φλιτζάνι) σε ένα μικρό μπολ, στη συνέχεια ρίξτε τη μαγιά. Αφήστε την στην άκρη για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να αφριστεί και στη συνέχεια προσθέστε άλλα 310 ml (1 1/4 κούπες) χλιαρό νερό.

Ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, στη συνέχεια προσθέστε το μίγμα της μαγιάς και ανακατέψτε για να σχηματίσουν μια ζύμη. 

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια  ζυμώστε για 6-7 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη να είναι ομαλή και ελαστική. 

Βαλτε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπόλ και σκεπάστε την  με μία υγρή πετσέτα και αφήστε την στην άκρη σε ένα ζεστό, για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 C  και τοποθετήστε ένα ταψι ψησίματος μεγάλου μεγέθους με το χαρτί ψησίματος. Αναποδογυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια  και διαιρέστε την σε 10 κομμάτια. 

Ανακατέψτε  πετιμέζι με 80 ml ( 3 κουπες) με νερό σε ένα μεγάλο μπολ. 

Τοποθετήστε σουσάμι σε μια μεγάλη πλάκα. 

Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης κάθε φορά, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάθετε τη ζύμη για να φτιάξετε σχοινιά μήκους 55 εκ. Διπλώστε στο μισό, έτσι ώστε οι δύο άκρες να ενωθούν, στη συνέχεια, στρίψετε τες να γίνουν σαν κοτσίδακάθε και τοποθετήστε ξανά την επιφάνεια εργασίας και συνδέστε τα άκρα μαζί για να δημιουργήσετε έναν κύκλο, πιέζοντας τα άκρα σταθερά μαζί για να κολλήσουν. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη για να δημιουργήσετε 10 κουλούρια.

Βυθίστε κάθε δακτύλιο, πρώτα μέσα στο μίγμα pekmez, να καλυφθούν εντελών, στη συνέχεια αποστραγγίστε καλά και ρίξτε τους σπόρους σουσάμι, γυρίζοντας απαλά για να πάει παντού. Μεταφέρεται στο προετοιμασμένο  ταψί και αφήνεται στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά, για να φουσκώσει ελαφρά. 

Ψήνουμε στο φούρνο για 15-18 λεπτά, ή μέχρι να χρυσήσουν. Αφήστε λιγο να κρυώσουν. διατηρούνται  κατεψυγμένα σε αεροστεγές δοχείο, για διάστημα έως και 1 μήνα.

Προηγούμενο άρθροΧταποδάκι με Μέλι και Μπαλσάμικο στη Λαδόκολα
Επόμενο άρθροΖυμαρικά με μελιτζάνα,σκόρδο και σάλτσα ντομάτας