Κωκ Ταψιού

Υλικά

για παντεσπάνι
5 αυγά
125 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
155 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα

για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
125 γραμμάρια ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ + 2 κουταλιές σούπας αλεύρι γεμάτες
βανίλια και 100 βούτυρο
για το γλάσο
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές σούπας Βιτάμ ή ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε πέντε αυγά και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 30 δευτερόλεπτα στη συνέχεια σταδιακά σε τρεις δόσεις προσθέτω 125 γραμμάρια ζάχαρη και χτυπάω όλα μαζί για 10 λεπτά
Στη συνέχεια φτιάχνω την κρέμα βάζω την κατσαρόλα 750ml γαλα μαζί με 125 γραμμάρια ζάχαρης ανακατεύω και τα βάζω να ζεσταθούν
Σε μια μπασινα βάζω 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνω το υπόλοιπο γάλα λιγο λιγο και ανακατεύω πολύ καλά το γάλα το βάζουμε λίγο λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Οταν ζεσταθεί το γάλα αδειάζω σε αυτό το μείγμα από την μπασίνα βράζω σε μεσαία ταχύτητα προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει
Μετά προσθέτετε τη βανίλια 100gr βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν στη συνέχεια σκεπάζουμε την κρέμα με μία μεμβράνη
η οποία πρέπει να εφάπτεται της κρέμας και αφήνω στην άκρη να κρυώσει

Οση ώρα Κρυώνει σταματάω το μίξερ και ανακατευω την μισή ποσότητα αλεύρου μαζί με τη βανίλια και τα κοσκινίζω και τα βάζω μέσα
στο μπολ του μίξερ και ανακατεύω με τη σπάτουλα πολύ απαλά με πολύ μαλάκες κινήσεις για να παραμείνει το μείγμα αφράτο και να μην πεσει και προσθέτω και το άλλο μισό αλεύρι και ανακατεύω πάλι

Παίρνω ένα ταψί 30 εκατοστά διάμετρο το στρώνω με λαδόκολλα και αδειάζω μέσα το μείγμα από το μπολ του μίξερ την απλώνω μέσα στο ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 με 35 λεπτά
Μετά το ψήσιμο αφαιρώ τη λαδόκολλα και το κόβω στη μέση το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού μπορούμε να το κόψουμε και με μία μεσινέζα

Ύστερα τοποθετώ το κάτω μέρος από το παντεσπάνι σε μία κατάλληλη πιατέλα βάζω το τσέρκι και αδειάζω την κρέμα βάζω από πάνω το δευτερο μέρος από το παντεσπανι και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε την επικάλυψη

Ζεσταίνω 250 ml κρέμα γάλακτος και την ρίχνω μέσα στην τεμαχισμένη σοκολάτα ανακατεύω για να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σοκολατένιο και προσθέτω μετά 2 κουταλιές της σούπας Βιτάμ και συνεχίζετε το ανακάτεμα το απλώνω πάνω στο παντεσπάνι και αφήνω στο ψυγείο για μισή ώρα

Στη συνέχεια οταν περάσει ο χρόνος το βγάζω από το ψυγείο το χαράζουμε με ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω για να ξεκολλήσει και αφαιρώ το τσέρκι εάν δεν έχετε τσέρκι πρέπει να το φτιάξεις το ίδιο ταψί που είχατε και το παντεσπάνι

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠολίτικη μελιτζάνα….φανταστικός μεζές
Επόμενο άρθροΠατάτες ογκρατέν….Fantastiko!!!