Συστατικά

150 γραμμάρια ζάχαρη συν 1 έως 2 κουταλιές της σούπας για την επικάλυψη (ανάλογα με τη γλυκύτητα των δαμάσκηνων)
115 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (προσθέστε μία πρέζα αλατιού εάν χρησιμοποιείτε ανάλατο βούτυρο)
2 μεγάλα αυγά ελεύθερης βοσκής
125 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking Powder
12 μικρά δαμάσκηνα κομμένα στην μέση
2 κουταλιές φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού ή λίγο περισσότερο αλεσμένη κανέλα για την επικάλυψη

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C 

Κοσκινίστε το αλεύρι, τη σκόνη ψησίματος και το αλάτι σε ένα μπολ.

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο και τα 150γρ ζάχαρης μέχρι να να γίνουν μία ελαφριά κρέμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά πριν προσθέσετε το επόμενο. Προσθέστε τα ξηρά συστατικά(αλευρι – baking powder) και ανακατέψτε μέχρι να τα συνδυάσετε.

Βάλτε με ένα κουτάλι το μείγμα σε μία βουτυρωμένη αποσπώμενης βάσης φόρμα για κέικ 23 cm με το κάτω μέρος να είναι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και  εξομαλύνετε την κορυφή από πάνω. Απλώστε τα δαμάσκηνα, με τον φλοιό προς τα πάνω, ομοιόμορφα πάνω από το μείγμα. Πασπαλίστε την κορυφή με το χυμό λεμονιού, μετά την κανέλα και τις εναπομείναντες δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Ψήνουμε μέχρι το κέικ να ροδίσει όπου δοκιμάστε ένα μαχαίρι τοποθετημένο στην μέση του κέικ να βγαίνει καθαρό, περίπου 45 με 50 λεπτά. Αν το κέικ σας έχει αρπάξει λίγο, σκεπάστε το με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου περίπου στα ¾ της ώρας ψησίματος. Αφήστε το να κρυώσει στο ράφι του φούρνου.

Μόλις κρυώσει, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα πριν το βγάλετε από την φόρμα. Θα μπορούσατε να το σερβιρετε με μια μπάλα σαντιγύ από πάνω ή με ελαφριά κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνα ογκρατεν με βότανα και κρέμα γάλακτος
Επόμενο άρθροΣαλάτα με ζυμαρικά και μπέικον