Μελιτζανόπιτα με ντομάτα τυρί και μορταδέλα

Υλικά

για φύλλο

500γρ αλεύρι σταρένιο
250ml νερό
30ml λάδι
1/3 ξερή ή φρέσκια μαγιά
8γρ ζάχαρη
8gr αλάτι

Γέμιση
200gr μορταδέλα
300gr μοτσαρέλα τριμμένη
1/2 μελιτζάνα τηγανιτή φέτες
250gr σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Κάνουμε τρύπα στο κέντρο και ρίχνουμε σχεδόν όλο το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε
Τοποθετούμε τη μαγιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
Σε αυτό το σημείο βάζουμε το λάδι, αφήστε το να απορροφηθεί στο κουρκούτι
μεταφέρετε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και συνεχίστε να δουλεύετε με το χέρι σας, αρκετά δυνατα
Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με πολύ λίγο αλεύρι
Σκεπάζουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 4/5 ώρες σε ζεστό μέρος
Ζυμώνετε τη ζύμη, τοποθετήστε την στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, μοιράστε τη στη μέση και δουλεύετε κάθε ζυμαρακι
με ένα πλάστη μέχρι να πάρετε δύο κανονικούς δίσκους ζυμης

Βρέξτε το ταψί διαστάσεων 26 εκ με ελαχιστο λάδι και σκεπάστε το με τον πρώτο δίσκο ζύμης φροντίζοντας να κρεμετε απ εξω απο το ταψι ελαφρώς
Γεμίστε με σαλτσα ντομάτας, φέτες μελιτζάνας, μορταδέλα και μοτσαρέλα
Καλύψτε τα πάντα με τον άλλο δίσκο, έπειτα σφραγίστε τις δύο ζύμες σχηματίζοντας ένα κοθρο.
Κάνοντας αυτό μην διστάσετε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε περίσσεια ζύμης
Βουρτσίστε τη πιτα με λίγη άλμη (νερό, λάδι και μια πρέζα αλάτι), απλά τρυπήστε ένα μικρό μέρος της επιφάνειας με ένα πιρουνι
Αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για άλλα 30 λεπτά
Μετά ψήνετε τη πίτα σε προθερμασμένο στατικό φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά.
Στο τέλος του μαγειρέματος αλείφουμε με μια σταγόνα λάδι

Η Συνταγή είναι του Alessandro Monti

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζανόπιτα με φύλλο κρούστας

Μελιτζανόπιτα με φύλλο κρούστας

Με το μειγμα κροκος ανθρακουχο νερο αλευρι απο πανω τελικα εγινε θαυμάσια χωρις το τρίψιμο των πανω φύλλων που δεν αγαπω καθολου ειδικα στις αλμυρές πίτες και με διάφορες αλχημείες😂 προσπαθω να το αποφυγω

Υλικά

2 μεγαλες λευκές φλασκες 1600 γρ ηταν κομμένες σε κυβους
2 ξερα κρεμμυδια σε κυβους
6-7 ντοματινια κομμενα γιατι δεν ηταν τα πολυ μικρά
2 αυγα χτυπημενα
1 κουπα γραβιερα
και περιπου 1/2 κουπα κασερι
ελαιολαδο φρεσκο θυμαρι μαιντανο αλατοπιπερο
1 κροκο αυγού
λιγο ανθρακουχιο νερο
2 κσ αλευρι

Εκτέλεση

Αφου πλυθούν κοπούν οι μελιτζανες ξεπικρισμα με αλατι στο σουρωτηρι για κανα 1/2ωρο
Μετα τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί και τις βάζουμε στο ταψι που το εχουμε στρώσει με λαδόκολα
Ρίχνουμε 2-3 κσ ελαιολαδο κα τις ψηνουμε για κανα 20λεπτο στους 180 βαθμούς. Στην συνέχεια τις κοβουμε σε κυβάκια
Ρίχνουμε 3κσ ελαιολαδο σε βαθυ τηγανι και τσιγαριζουμε τα κρεμμυδια, ρίχνω μεσα τις μισοψημενες μελιτζανες 3-4 βολτες στη φωτια και ριχνω αλατι με μετρο πιπερι τα ντοματινια χωρις ζουμια και σπορια

Σκεπαζω με το καπάκι το τηγανι και αφήνω να χλιάνει προσθετω τη γραβιερα τα χτυπημενα αυγα το φρεσκο θυμαρι το μαιντανο και 3 κσ βρωμη για τα τυχον υγρα
Στρωνω τα μισα φυλλα κατω στο πυρέξ καλα λαδωμενα και κοβω τα γυρω που εξεχουν (το πυρεξ μου ειναι 35χ25)

Με ενα κουταλι ριχνω την γέμιση και απλωνω να παει παντου και απο πάνω τριμμενο κασέρι.


Σκεπάζω με τα υπολοιπα φυλλα λαδωμενα φυλλα και απο πανω ρίχνω ενα μειγμα απο 2κσ αλευρι εναν κροκο και ανθρακουχο νερο μεχρι να εχω μετριο χυλο.


Κοβω την πίτα και ψήνω στους 180 45-60 λεπτα αναλογα το φουρνο

Καλό μεσμέρι

Η Συνταγή είναι της Souki Simeonidou

Προηγούμενο άρθροΜοσχάρι λεμονάτο που λιώνει στο στόμα!
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακός Χαλβάς Φαρσάλων