Μελομακάρονα

Τα σπιτικά μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων. Η μυρωδιά τους και η γεύση τους μας φέρνουν αμέσως στο μυαλό τις γιορτές και την οικογενειακή ζεστασιά. Είναι φτιαγμένα με απλά υλικά όπως αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα και γαρύφαλλο και έχουν μια μοναδική υφή και γεύση. Συνήθως σερβίρονται με σιρόπι και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τη γιορτινή τράπεζα ή απλά για να απολαύσετε με ένα φλιτζάνι καφέ. Απολαύστε αυτήν την παραδοσιακή ελληνική γεύση! 🍪🎄🇬🇷

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ άχνη
400γρ χυμό πορτοκάλι
400 γρ ηλιέλαιο
180 γρ ελαιόλαδο
1κουταλακι σόδα
2 κουταλάκια κανέλλα
Μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Σιρόπι
500γρ νερό
800 γρ ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
Μισό πορτοκάλι
150 γρ μέλι
Τριμμένο καρύδι γιά στόλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά γιά το σιρόπι να βράσουν εκτός από το μέλι βράζουμε 5λεπτα ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε καί αποσύρουμε από τήν φωτιά αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα μυρωδικά αφήνουμε στην άκρη
Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα λάδια το χυμό ανακατεύουμε τήν σόδα πρώτα στο χυμό να αφρησει και μετα στο λάδι ανακατεύουμε ρίχνουμε την άχνη χτυπάμε με το σύρμα να λιώσει ρίχνουμε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι καί ζυμώνουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά όχι πολύ γιατί ξερνάει το λάδι πλάθουμε καί τα αραδιάζουμε στήν λαδόκολλα σε ταψί λίγο αραιά τα τρυπάμε λίγο με ένα πιρούνι από πάνω τα φουρνίζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 για 25 λεπτά περίπου μέχρι να αλαξουν χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο καυτά τα σιροπιαζουμε στο κρυο σιρόπι τα βουτάμε λίγα λίγα για δύο λεπτά τα γυρνάμε τα βγάζουμε τα βάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζουμε καρύδι και με ένα πιρούνι ρίχνουμε από πάνω βροχιδων μέλι. Καί απολαμβάνουμε
Καλό βράδυ και καλή χρονιά σε όλους

Η Συνταγή είναι της Γιώτα Πιπερτζή

Προηγούμενο άρθροΠατατόπιτες με τυρί
Επόμενο άρθροΔίχρωμος Κορμός ψυγείου