Παραδοσιακή συνταγή Κανταΐφι

Το Κανταΐφι είναι ένα νόστιμο επιδόρπιο, το οποίο όπως και μπακλαβάς είναι πολύ αγαπημένα. Αυτό το καταπληκτικό επιδόρπιο είναι φτιαγμένο με ψιλοκομμένα καρύδια (και μερικές φορές άλλα ξηρούς καρπούς), αρωματισμένο με γαρύφαλλο και κανέλα, τυλιγμένο σε βουτυρωμένη ζύμη Κανταΐφι και λουσμένο σε σιρόπι με άρωμα λεμονιού. ..👨‍🍳 ..

Συστατικά..

για το ΚΑΝΤΑΪΦΙ
* 450 γρ. Ζύμη Κανταΐφι
* 250 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα
* 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
* 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
* 250 γραμμάρια βούτυρο από αγελαδινό γάλα

για το ΣΙΡΟΠΙ
* 450 γραμμάρια ζάχαρης
* 330g νερό
* φλούδα 1 λεμονιού και χυμό λεμονιού
* 1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες..

1. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή Κανταΐφι, ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Προσθέστε όλα τα συστατικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, το σιρόπι είναι έτοιμο. Αφήστε το σιρόπι στην άκρη για να κρυώσει εντελώς
2. Προετοιμάστε τη γέμιση για το Κανταΐφι. Σε ένα μπλέντερ προσθέστε τα καρύδια, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Χτυπήστε έως ότου τα καρύδια τεμαχίζονται (όχι σε σκόνη). Αν και η γέμιση καρυδιού είναι η πιο κοινή, πολλές συνταγές Κανταΐφι προσθέτουν επίσης φιστίκια και αμύγδαλα. Εναπόκειται λοιπόν σε εσάς να αποφασίσετε.
3. Λιώστε το βούτυρο και με μια βούρτσα μαγειρέματος αλείψτε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός ταψιού. (διάμετρος περίπου 26-28 εκατοστά)
4. Ανοίξτε τη ζύμη Κανταΐφι από το πλαστικό. Στη συνέχεια, ξάνουμε καλά το καταΐφι (για περίπου 5 λεπτά). Καλύψτε τη ζύμη Κανταΐφι με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα.
5. Το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Καλύπτουμε τα 2 μέρη με μία πετσέτα την οποία ραντίζουμε με λίγο νερό από πάνω, για να τα διατηρήσουμε φρέσκα. Το ένα μέρος που κρατήσαμε, το χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη.

Τα απλώνουμε στον πάγκο, σε σχήμα φωλιάς, τα βουτυρώνουμε, ρίχνουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετήστε το ρολό Κανταΐφι στο ταψι και βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας τη βούρτσα μαγειρέματος. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση. Τοποθετήστε τα ρολά Κανταΐφι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουν κενά μεταξύ τους και ραντίστε με λίγο περισσότερο βούτυρο απο πάνω.
6. Ψήνουμε το Κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180C για περίπου 1 ώρα (στο μεσαίο ράφι), μέχρι να χρωματιστούν όμορφα και τραγανά.
7. Μόλις σβήσετε το Κανταΐφι από το φούρνο, με μια κουτάλα αργά ρίξτε το κρύο σιροπι πάνω από το ζεστό Κανταΐφι, επιτρέποντας σε κάθε κουτάλα να απορροφηθεί πρώτα. Καλύψτε το ταψί με μια πετσέτα και αφήστε το για 10 λεπτά.
Κουτάρετε το υπόλοιπο σιρόπι πάνω από το κατάιφι και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί
8. Σερβίρετε αυτό το νόστιμο επιδόρπιο Κανταΐφι με ένα γεμάτο κουτάλι παγωτό βανίλια.

Καλή Απολαυση!..

 

Προηγούμενο άρθροΥπέροχο Ορεκτικό, Πολίτικη συνταγή…σερβίρεται με φρέσκο ψωμί ή πίτες
Επόμενο άρθροΤο κλασικό κέικ με κρέμα και σοκολάτα…