Μπακλαβάς Τυλιχτός

Τι θα χρειαστείτε:

500 γρ. φύλλο κρούστας
125 γρ. βούτυρο γάλακτος
½ κιλό καρύδια
120 γρ. ζάχαρη
80 γρ. φρυγανιά (τριμμένη)
1 ½ κουτ. σουπ. κανέλα
½ κουτ. γλυκ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:
1 ½ κούπα μεγάλη ζάχαρη
1 κούπα μεγάλη νερό
Ξυλάκια κανέλας
Φλούδα πορτοκαλιού
Φλούδα λεμονιού
Χυμός από μισό λεμόνι

Πώς θα τον φτιάξετε:

Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με το σιρόπι γιατί το θέλουμε να είναι κρύο. Σε κατσαρολίτσα βράστε τα υλικά του σιροπιού για τρία λεπτάκια. Ο χρόνος μετράει από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Λιώστε το βούτυρο.
Χοντροκόψτε τα καρύδια στο μούλτι και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά…
Σε επίπεδη επιφάνεια, ξεχωρίστε, για αρχή, τέσσερα φύλλα κρούστας από το πακέτο.
Απλώστε το πρώτο φύλλο και ραντίστε το με λίγο από το βούτυρο.
Απλώστε πάνω από το βουτυρωμένο φύλλο άλλο ένα και ραντίστε το και αυτό με βούτυρο…
Σκορπίστε στο φύλλο αρκετό από το μίγμα του καρυδιού και των μυρωδικών και απλώστε από πάνω άλλο ένα φύλλο.
Ραντίστε το με βουτυράκι και προσθέστε άλλο ένα φύλλο.

Τυλίξτε τα τέσσερα φύλλα, με προσοχή σε ρολό σφιχτό…
Κόψτε την μία άκρη του ρολού καθετα…
Στη συνέχεια, κόψτε το ρολό με τέτοιον τρόπο ώστε να έχετε ισα κομμάτια.
Μεταφέρετε με προσοχή τα κομμάτια σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Για να το καταφέρετε με ευκολία βάλτε κάτω από το ρολό το μαχαίρι του ψωμιού που είναι μακρύ και μεταφέρετέ το στο ταψί έτσι όπως είναι ολόκληρο.
Συνεχίστε την ίδια διαδικασία, φύλλο, ράντισμα, φύλλο, ράντισμα, καρύδι, φύλλο ράντισμα, φύλλο ράντισμα, τύλιγμα, κόψιμο ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα.
Με τα 500 γρ. φύλλα θα φτιάξετε τέσσερα ρολάκια. Τα πακέτα του εμπορίου περιέχουν 450 γρ. (δώδεκα φύλλα). Οπότε κανονίστε την πορεία σας.
Αλείψτε τα ρολάκια με βούτυρο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 με 40 λεπτά.


Ο μπακλαβάς πρέπει ξεροψηθεί, για αυτό αν στα είκοσι λεπτά τον βλέπετε να έχει πάρει χρώμα, βάλτε από πάνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και αφήστε τον να ολοκληρώσει το χρόνο του…

Σιροπιάστε τον μπακλαβά, με προσοχή, αμέσως μόλις τον βγάλετε από τον φούρνο καυτό-καυτό, με το κρύο σιροπάκι και απολαύστε το ηδονικό τσιτσίρισμα που κάνει το φύλλο καθώς ρουφάει άπληστα το μυρωδάτο σιρόπι.
Αν δεν βαριέστε γυρίστε μετά από κανένα δεκαλεπτάκι τα κομμάτια και από την άλλη μεριά για να σιροπιαστούν τέλεια…
Αν πάλι δεν το κατέχετε και πολύ το σπορ αφήστε τα όπως είναι. Το αποτέλεσμα, σας το υπογράφω, θα είναι το ίδιο τέλειο. Το σιρόπι μπορεί να φανεί στην αρχή πολύ, αλλά μην ανησυχείτε, θα το ρουφήξει μέχρι τελευταίας ρανίδας.

Προηγούμενο άρθροΜοναδίκη πίτα με λουκούμι και καρύδια…Γλυκό σαν μέλι, αφρατο και ζουμερο σαν σαρμπέ!
Επόμενο άρθροΡαβανί με γιαούρτι