Μπακαλιάρος πλακί στην κατσαρόλα

Ο μπακαλιάρος πλακί στην κατσαρόλα αποτελεί ένα θεσμό της ελληνικής κουζίνας, προσφέροντας μια πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων. Το πιάτο ξεχωρίζει για την πλούσια σάλτσα ντομάτας, η οποία αγκαλιάζει τα φιλέτα μπακαλιάρου, δημιουργώντας ένα ζουμερό και χορταστικό αποτέλεσμα.

Η προσθήκη λαχανικών, όπως κρεμμύδια, σκόρδο και καρότα, ενισχύει την γευστική εμπειρία, ενώ μυρωδικά, όπως μαϊντανός και άνηθος, προσθέτουν μια δροσερή πινελιά.

Η παρασκευή του μπακαλιάρου πλακί είναι σχετικά απλή, καθιστώντας το ένα ιδανικό πιάτο για κάθε περίσταση. Συνδυάζεται ιδανικά με ρύζι ή πατάτες, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο και θρεπτικό γεύμα.

Είτε επιλέξετε μια παραδοσιακή συνταγή, είτε πειραματιστείτε με προσωπικές πινελιές, ο μπακαλιάρος πλακί στην κατσαρόλα σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Ας μην ξεχνάμε και την θρεπτική αξία του πιάτου, καθώς ο μπακαλιάρος αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ω-3 λιπαρών οξέων.

Υλικά

1 κιλό ή 4 – 5 κομμάτια μπακαλιάρο παστό ή φιλέτο κατεψυγμένο
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες στο μούλτι
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά
3 κρεμμύδια σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
½ ματσάκι μαϊντανό
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι – ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου αφαιρώντας το δέρμα και τα κοκκαλα και στη συνέχεια κόβουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
Σ᾿ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι, αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, κι από τις δύο πλευρές.
Λιώνουμε τις ντομάτες στο μούλτι, χοντροκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Σε μια πλατιά, (πλασωτέ) κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Όταν τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη και τελειώνουμε με τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε δύο κούπες νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 20′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει με λίγη σάλτσα, (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό).
Προσθέτουμε το μπακαλιάρο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5′ ακόμη, ώσπου να πιεί τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.

(Όταν βάλουμε το μπακαλιάρο, δεν ανακατεύουμε για να μην τον λιώσουμε, αλλά κουνάμε συνέχεια την κατσαρόλα, για να μην μας κολλήσει).

— Εναλλακτικά , μπορούμε να τελειώσουμε το φαγητό μας στο φούρνο.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΓαλακατομπούρεκο της Ανατολής
Επόμενο άρθροΒελούδινο παγωτό σοκολάτας με 3 υλικά μόνο