Πασχαλινά Κουλουράκια για την Κυριακή των Βαΐων

(Είναι τα διάσημα κουλουράκια που ψήνονται ειδικά για την Κυριακή των Βαΐων, αλλά η συνταγή του διαφέρει ελαφρώς από περιοχή σε περιοχή. Αυτή η συνταγή είναι από το Βόρειο Λίβανο.)

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλεύκαστο
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
2 κούπες ζάχαρη
1 φλιτζάνι σουσάμι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά για λίγα δευτερόλεπτα.
Διαλλύουμε τη μαγιά με 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη ζάχαρη για λίγα λεπτά.
Προσθέστε το λάδι στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε καλά μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε με το γάντζο ζύμης ή με το χέρι μέχρι να γίνει μια σφιχτή μπάλα.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 1 ώρα. Το βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, πλάθετε σε 20 μπάλες. Σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν.
Σχηματίστε κάθε μπάλα σε ένα μακρύ σχοινί. Κόβουμε σε μικρότερα σχοινιά πιέζουμε τις άκρες να σχηματίσουν ένα δαχτυλίδι και το σκεπάζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια χαμηλώστε τον φούρνο στους 80 και αφήστε τα να στεγνώσουν για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ακούγονται κούφια όταν τα χτυπάτε με ένα μαχαίρι.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό Τσουρέκι…η συνταγή είναι γραμμένη ακόμη και για αρχάριους
Επόμενο άρθροΣουφλέ με ψωμί του τοστ