Πασχαλινό Τσουρέκι

Έφτιαξα ένα τσουρέκι για εξάσκηση….αυτό είναι το πιο εύκολο και νόστιμο τσουρέκι που έφτιαξα ποτέ…ξεχωρίζει είναι όπως τα τσουρέκια του φούρνου. ΟΧΙ ΖΥΜΩΜΑ…όλα έγιναν με τον γάντζο ζύμης. Αυτό δίνει ένα πολύ μεγάλο καρβέλι ή μπορείτε να φτιάξετε 2 μικρότερα, αλλά θα υποθέσω ότι ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι μικρότερος.

Υλικά

4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί + 1 ακόμα στο πλάι
2 κουταλιές της σούπας μαγιά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (43-45 βαθμοί C*)
5 κουταλιές της σούπας μαλακωμένο βούτυρο
1 χτυπημένο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου (συν ένα ακόμα αργότερα για την επάλλειψη των αυγών)
1 κουτ. αλεσμένο μαχλέπι
1 κουτ. αλεσμένη μαστίχα
1 κουτ. ξύσμα πορτοκαλιού – προαιρετικά

Εκτέλεση

Ζέσταινα το γάλα μου στο φούρνο μικροκυμάτων και μετά χρησιμοποίησα ένα θερμόμετρο κουζίνας για να το δοκιμάσω.
Το ζεστό γάλα ενεργοποιεί τη μαγιά αλλά *οτιδήποτε πάνω από 120 βαθμούς θα σκοτώσει τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει.
Χρησιμοποιώντας τον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μαζί…προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και το αυγό.
Στερεώστε το γάντζο ζύμης και ανάψτε στη χαμηλότερη ταχύτητα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι, ξύνοντας τις πλευρές όταν χρειάζεται. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι 1/4 φλιτζάνι κάθε φορά και συνεχίστε το ανακάτεμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ενωθεί η ζύμη. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ. εφόσον η ζύμη δεν κολλάει στην αφή, είσαι καλός 👍🏻

Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Η ζύμη θα κολλήσει επάνω στο γάντζο ζύμης, έτσι θα σταματήσετε το μίξερ, ξύστε τη ζύμη από το γάντζο συνεχίστε το ανακάτεμα. Κάνετε αυτό 3-4 φορές μέχρι η ζύμη να γίνει πραγματικά λεία.
Μεταφέρετε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα, βάλτε το σε ζεστό μέρος και αφήστε το να φουσκώσει για τουλάχιστον μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (το δικό μου πήρε 2 ώρες χθες)

Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη ή την πετσέτα και ξεφουσκώστε τη ζύμη σπρώχνοντας απαλά στη μέση και γύρω από τα πλαϊνά μερικές φορές με τα δάχτυλά σας.
Πλάθετε στο αγαπημένο σας σχήμα τσουρέκι. (Χώρισα τη ζύμη σε δύο μακριές κλωστές και τις έστριψα μεταξύ τους και μετά ένωσα τις άκρες για να σχηματίσουν έναν κύκλο….θα τις κάνω πιο κομψές και θα προσθέσω στολισμένα αυγά για το Πάσχα ☺️) Τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε ταψί. Σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μία ώρα ή περισσότερο.

Χτυπάμε ένα αυγό και 2 κουτ. νερό και αλείφουμε απαλά το τσουρέκι, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει. Πασπαλίστε μερικά αμύγδαλα κομμένα σε φέτες (ή σουσάμι αν προτιμάτε) και ψήστε για περίπου 40 λεπτά στους 160 βαθμούς. Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο αν αρχίσει να σκουραίνει πριν τελειώσει.
Συνδυάστε 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη με 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Όταν ψηθεί το τσουρέκι και είναι ακόμα ζεστό, αλείψτε το πάνω μέρος με αυτό το μείγμα ζάχαρης. Όταν κρυώσει, μπορείτε να το τυλίξετε σφιχτά.

Είναι τόσο μαλακό και νόστιμο!

Προηγούμενο άρθροΕξαιρετικό φαγητό τόσο για ζεστές όσο και για κρύες μέρες: Κυπριακή ανοιχτή τυρόπιτα
Επόμενο άρθροΠασχαλινά Κουλουράκια για την Κυριακή των Βαΐων….τα φτιάχνεις μία φορά και τα φτιάχνεις πάντα