Σιροπιαστό Κέικ Πορτοκαλιού με φύλλο

Συστατικά

450 γραμμάρια φιλό
250 g λάδι σπορελαιο
250. g. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βανίλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 g μαρμελάδα πορτοκαλιού με κομμάτια
5 αυγά
500 γραμμάρια γιαούρτι
200 γραμμάρια κρέμας (ή ξινόγαλα ή γάλα ανκατεμένο με 2 χυμούς λεμονιού)
20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
600 γραμμάρια ζάχαρης
500 g νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα
100 g μαρμελάδα πορτοκαλιού

Μέθοδος

Κόψαμε τα φύλλα πίτας σε λωρίδες και τα αφρατέψαμε για να κάνουμε παχιές κορδέλες και να τα βοηθήσουμε να στεγνώσουν για 10 λεπτά. Κόψτε το σε μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια σας.

Βάζουμε σε ένα μπολ λάδι, ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα, μαρμελάδα, αυγά, κρέμα και γιαούρτι. Χτυπήστε τα με σύρμα για να γίνουν ένα ωραίο μειγμα. Εάν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζάχαρη για λίγο στα υγρό μείγμα για να λιώσει. Αυτό θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει μια πιο όμορφη καραμέλα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το μπεικιν παουντερ. Ανακατεψτε

Ρίξτε μέσα τα στεγνά φύλλα, λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, και βεβαιωθείτε ότι όλα τα κομμάτια φύλλων είναι καλά νοτισμένα στο μείγμα.

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί διαφορετικά τα φύλλα κολλάνε και θα  σχηματίσουν μια μπάλα, έτσι δεν μαγειρεύονται ομοιόμορφα.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το κομμένα φύλλα μέχρι να γίνουν όλα μια μάζα χωρίς να σχηματιστούν μπάλες κολλημένων φύλλων. Αλλά αν αυτό συμβεί με το πιρούνι, τα διαλύουμε. Αφήστε το μείγμα να παραμείνει για 10 λεπτά, ώστε το φύλλο να απορροφήσει το μειγμα.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε ρηχό ταψί 40 × 26 εκατοστών, το οποίο έχει λαδωθεί καλά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Αδειάστε σε ΄ένα λεπτό στρώμα και ψήστε για περίπου 30 λεπτά,

(Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε ρηχό ταψί 40 × 26 εκατοστών, το οποίο έχει λαδωθεί καλά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.) θα πρεπει το κεικ να σταθεροποιηθεί και να γίνει ελαφρώς καφέ την επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Καθώς είναι ακόμα ζεστό, ρίχνουμε αργά το κρύο σιρόπι στο ζεστό κέικ. Αφήστε να κρυώσει καλά ώστε να απορροφήσει το σιρόπι.
Όπως όλα τα σιροπιατσα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς έως ότου απορροφηθεί όλο το σιρόπι και έπειτα κόψτε το.

Πώς να φτιάξετε το σιρόπι για την πορτοκαλόπιτα
Βράστε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέστε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα και αφήστε το να κρυώσει. Ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα πορτοκαλιού με το κρύο σιρόπι. Σερβίρετε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.

Καλη Επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://fayshomemaderecipes.blogspot.com/

 

Προηγούμενο άρθροΤο πιο μαλακό υγρό νόστιμο κέικ που φάγατε ποτέ
Επόμενο άρθροΜαλακά μπισκότα με λευκή σοκολάτα και αποξηραμένα βερίκοκα…Ιδανικό για απογευματινό καφέ