Σπιτικά Εκλεράκια

Συστατικά

Για τα Σου
¾ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας (200ml) νερό
7 κουταλιές της σούπας (100g) βούτυρο
πρέζα αλάτι
¾ φλιτζάνι (100 g) αλεύρι ψωμιού
4 μεγάλα (200g) αυγά

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
1¼ φλιτζάνι (280ml) πλήρες γάλα
2 κουταλιές της σούπας (25g) κρυσταλλική ζάχαρη
πρέζα αλάτι
1 φασόλι βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας

4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
3 κουταλιές της σούπας (21g) κορν φλαουερ
¼ φλιτζάνι (50 g) κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας (28g) βούτυρο, μαλακωμένο

Γκαναζ
1 φλιτζάνι (230ml) παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
πρέζα αλάτι
1 ⅓ φλιτζάνια (230g) μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

Οδηγίες

Ανακατέψτε το νερό, το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Όταν το μείγμα πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι με τη μία. Ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν και να γίνει μια ζύμη.
Επαναφέρετε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή μεμβράνη στον πάτο της κατσαρόλας.
Μεταφέρετε το μείγμα στο μπολ του μίξερ. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί σε ένα μικρό μπολ. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε λίγο-λίγο τα αυγά στο μείγμα του αλευριού.
Περιμένετε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αυγό μέχρι να προσθέσετε το επόμενο.
Καθώς πλησιάζετε στο τέλος των αυγών, ελέγξτε τη συνοχή της ζύμης σηκώνοντας το κουπί από τη ζύμη. Το μείγμα πρέπει να πέφτει αργά και να σχηματίζει σχήμα «V».
Αν μείνει κολλημένο στο κουπί, προσθέστε λίγο ακόμα αυγό και ελέγξτε ξανά.
Μεταφέρετε την πάστα “Σου” σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικης με μύτη αστεριού. Τοποθετήστε τα εκλέρ 7-8 εκ σε ένα ταψί με χαρτι ψησίματος στρωμένο.
Ψήνουμε στους 200°C για 20 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήστε για άλλα 10-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ακουγονται κούφια στο εσωτερικό.
Αφού βγάλετε τα “Σου” από το φούρνο, ανοίξτε δύο τρύπες στο κάτω μέρος κάθε εκλέρ και επιστρέψτε στο ταψί ανάποδα για να βγει ο ατμός.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Χωρίζουμε ένα φασόλι βανίλιας στη μέση αφήνοντας το πάνω μέρος ανέπαφο. Ξύστε τα φασόλια από κάθε μισό του λοβού και βάλτε τα σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με ολόκληρο το φασόλι.
Στην κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, την πρώτη ποσότητα ζάχαρης και μια πρέζα αλάτι. Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Όσο το γάλα ζεσταίνεται, προσθέστε τους κρόκους αυγών, το κορν φλαουερ και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Χτυπάμε να ενωθούν.
Όταν το γάλα σιγοβράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ενώ ανακατεύετε συνεχώς, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας στο μείγμα των κρόκων.
Συνεχίστε να προσθέτετε το ζεστό γάλα μια κουταλιά της σούπας μέχρι να προσθέσετε το μισό γάλα με τους κρόκους. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας και επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, μαγειρέψτε για άλλα δύο λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την περνάμε από σήτα.
Προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και χτυπάμε να ενωθούν. Τέλος, τυλίξτε με πλαστικό να εφαπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει
και να είναι έτοιμη για χρήση.
Πριν τη χρήση, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να χαλαρώσει η κρέμα.

Γκαναζ

Κόβουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα.
Ρίξτε παχύρρευστη κρέμα και μια πρέζα αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Όταν η κρέμα σιγοβράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με τη σοκολάτα. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για δύο λεπτά.
Μετά από δύο λεπτά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ.

Συναρμολογηση

Τοποθετήστε ένα σακουλάκι με στρογγυλή άκρη και γεμίστε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Μόλις κρυώσουν τα εκλέρ, διοχετεύστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στις δύο τρύπες που έχετε κάνει για να διαφύγει ο ατμός.
Βουτήξτε τις κορυφές των εκλέρ στη γκανάζ σοκολάτας, αφήστε τη γκανάζ να στάξει για λίγα δευτερόλεπτα και βάλτε τα προσεκτικά σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή
ή πιατέλα σερβιρίσματος.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤα κουλουράκια της Ρούλας
Επόμενο άρθροAρωματικός κορμός ψυγείου