Σπιτικά εκλεράκια με γέμιση κρεμας μαστίχας

Υλικά

Για τα εκλέρ

60 ml νερό
65 ml πλήρες γάλα / μπορεί να παρασκευαστεί με 125 ml νερό, αλλά θα γίνει λίγο πιο στεγνό και τραγανό /
55 γραμμάρια βούτυρο
70 γραμμάρια λευκό αλεύρι
3 αυγά

Για τη γέμιση:

500 ml γάλα, πλήρες
1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
30 γρ. κόρν φλάουερ
4 κρόκοι από μέτρια αυγά
20 γρ. βούτυρο, παγωμένο
¼ κ.γ. μαστίχα
Αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζω το νερό, το γάλα και το βούτυρο στη φωτιά σε μια κατσαρόλα. Είναι σημαντικό το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να λιώσει εντελώς πριν βράσει το γάλα.
Όταν το γάλα βράσει, ρίχνουμε όλη την ποσότητα του αλευριού με τη μία. Ανακάτεψα συνεχώς μέχρι να προκύψει μια μαλακή ζύμη, η οποία άρχισε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Το έβγαλα από τη φωτιά και το άφησα να κρυώσει λίγο, αλλά όχι εντελώς.
Όταν συνέβη αυτό, άρχισα να προσθέτω αυγά. Αυτό το σημείο είναι αρκετά σημαντικό γιατί ο αριθμός των αυγών εξαρτάται από την υγρασία της ζύμης που λαμβάνεται στο τηγάνι, καθώς και από το μέγεθος των αυγών.
Τα αυγά προστίθενται ένα ένα για να κριθεί πότε είναι έτοιμη η ζύμη. Πρόσθεσα το πρώτο αυγό και ανακάτεψα καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια, προσθέστε το δεύτερο. Το μείγμα φαινόταν σχεδόν έτοιμο.
Έσπασα λοιπόν το τρίτο αυγό και πρόσθεσα μόνο το μισό / το άλλο μισό το φύλαξα για άλειμμα /.
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή ούτε να τρέχει από το κουτάλι. Έτσι έμοιαζε η τελική ζύμη στον ατμό. Με την έτοιμη ζύμη στον ατμό γέμισα μια μαγειρική σύριγγα με μια μεγάλη τρύπα. Σε ένα ταψί σχημάτισα στρογγυλά εκλέρ.

Αλειψα με το άλλο μισό χτυπημένο αυγό. Δούλεψα προσεκτικά χωρίς πίεση, ίσα ίσα για να λειαίνω την επιφάνεια των εκλέρ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 20-22 λεπτά. Εάν ψήνετε χωρίςανεμιστήρα, ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί κατά 3-4 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος των εκλέρ. Ψήνουμε μέχρι να πιάσουν μια ελαφριά τραγανή κρούστα από πάνω και κάτω.
Όταν τελείωσαν τα λεπτά ψησίματος, σταμάτησα τον φούρνο και τα άφησα με ανοιχτή πόρτα για λίγα λεπτά ακόμα.
Τα άφησα σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσω.

Για τη γέμιση:

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει στο multi με τη μαστίχα.
Στη συνέχεια βάζουμε τη βανίλια, το κορν φλάουερ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα.

Έπειτα μόλις βράσει το γάλα, με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη συναρμολόγηση
Κάνουμε δύο τρύπες από την κάτω πλευρά των εκλέρ με ένα μαχαίρι και γεμίζουμε τη ζύμη με την κρέμα Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Καλό Αποτέλεσμα!

Προηγούμενο άρθροΚότσια χοιρινά με δενδρολίβανο και μανιτάρια
Επόμενο άρθροΜια νόστιμη και εύκολη κιμαδόπιτα