Η διψασμένη καλόγρια…

Σήμερα η μητέρα μου βρήκε το παλιό καφέ τετράδιο με τις συνταγές από τα νιάτα της, που έχει κληρονομήσει 😜❤ Εκεί, στο τετράδιο, γράφει:

Υλικά

αυγά – 5 τεμ.
ζάχαρη – 1 και 1/2 κουπες
αλεύρι – 1 και 1/2 κούπα
μπέικιν πάουντερ – 1 τεμ.
βανίλια – 2 τεμ.

Σιρόπι
ζάχαρη – 2 κουτ.
νερό – 1 και 1/2 κούπες.
κακάο – 6 κουταλιές της σούπας.
βούτυρο αγελάδας – 200 g
βανίλια – 1 τεμ.

Για από πάνω:
2 ασπράδια αυγών + 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καραμελώνονται και προστίθενται στα ασπράδια.

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο / περίπου 5-7 λεπτά /.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με το μείγμα των αυγών, χτυπώντας ξανά για περίπου 3-4 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τις δύο βανίλιες και ανακατεύουμε το μείγμα για περίπου 1 λεπτό. Αδειάζετε το έτοιμο μείγμα σε ένα στρόγγυλο ταψί που έχετε ήδη βουτυρώσει. Το δικό μου είναι 25 cm .

Ψήνω το σπιτικό κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και περίπου στο 15ο λεπτό του ψησίματος βάζω αλουμινόχαρτο για να μην ψηθεί πολύ το κέικ από πάνω.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Με ένα στεγνό ξυλάκι ελέγχουμε αν έχει ψηθεί. Το έτοιμο κέικ σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια το κόβουμε.

Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το βούτυρο, το κακάο και τη βανίλια.
Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, όσο είναι ακόμα ζεστό, με ένα κουτάλι σιροπιάζουμε σταδιακά το κέικ. Αφήνουμε για περίπου 2 ώρες να κρυώσει το γλυκό και να μουλιάσει καλά.

Χτυπάμε τα ασπράδια και προσθέτουμε την καραμελωμένη ζαχαρη και την απλώνουμε την μαρέγκα από πάνω και πασπαλίζουμε με σοκολάτα τριμμένη ή μπιλάκια.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚέικ Αμυγδάλου & Φουντουκιού
Επόμενο άρθροΤο πιο εύκολο κέικ αμυγδάλου με κρέμα.