Το Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

1200 γρ γάλα
6 αυγά
180 gr σιμιγδάλι ψιλό
560 γρ φύλλο
1kg ζάχαρη
μία μεγάλη κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
10 με 12 κουταλιές λιωμένο για το φύλλο
2 βανίλιες ξύσμα λεμονιού

χυμό από μισό λεμόνι και
την εξωτερική φλούδα του λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά ολόκληρα μαζί με ενάμιση ποτήρι του κρασιού ζάχαρη την οποία θα πάρουμε
από το 1 kg και προσθέτουμε μετά το σιμιγδάλι, ρίχνουμε μέσα λίγο-λίγο το γάλα βάζουμε
την κατσαρόλα στη φωτιά και δένουμε την κρέμα.
Ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Στρώνουμε το μισό φύλλο ραντίζοντας το με βούτυρο
ενδιέμεσα, βάζουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Χαράζουμε τα κομμάτια και το ψήνουμε πάνω κατω στους 180 για 40 με 45 λεπτά.

Για το σιρόπι
Βράστε σε μέτρια φωτιά την υπόλοιπη ζάχαρη απο το κιλο και 2,5 ποτήρια νερό, χυμό απο λεμόνι και φλουδα λεμονιού για 8 λεπτά.
Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο και σιροπιάστε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι σιγά-σιγά (να ακούγεται η απορρόφησή του). Έτσι μελώνει το γαλακτομπούρεκο τέλεια.

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΠατάτες παρμεζάνα απλό, γρήγορο, φθηνό πιάτο
Επόμενο άρθροΜαλακά τυροκούλουρα γεμιστά με σουσάμι