To Πρόσφορο

Υλικά

800 gr αλεύρι σκληρό
400 gr χλιαρό νερό
1 κιλό προζύμι ζυμωμένο με το βασιλικό από την εορτή της Υψώσεως του τίμιου Σταύρου
1 ταψάκι νούμερο 20 κατά προτίμηση βαθύ με ύψος 7-7. 5 εκ,
1 σφραγίδα 15αρα η 16αρα με βαθύ σκάλισμα ξύλινη

Το πρόσφορο έλεγε η γιαγιά μου είναι ιερό, αλλά και τόσο απλό να το ετοιμάσουμε
Για να νινει όμως το πρόσφορο μας ευπρόσδεκτο και από τον Κύριο πρέπει να έχουμε
καθαρότητα ψυχής σώματος με νηστεία και εγκράτεια. Έχουμε αναμμένο καντηλάκι και
κεράκι καθαρό, θυμίαμα εικόνα, το δίπτυχο μας και προσευχή την ώρα της προετοιμασίας
για την ζυμωαη της προσφοράς (υπάρχει ειδική για πρόσφορο: Κύριε ευχαριστώ γι αυτή την Αγιά ώρα)

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη που είναι αποκλειστικά και μόνο για το προοφορο και
προσθέτω το αλάτι. Κάνω στο κέντρο μια λακουβιτσα σε σχήμα σταυρού και ρίχνω το
προζύμι. Το σταυρώνουμε με τη σφραγίδα μας τρεις φόρες. Με το δεξί μου χέρι αρχίζω να
ανακατεύω το αλεύρι με το αριστερό ρικνω σιγά σινα το νερό έως ότου απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Η ζύμη μας στην αρχή Πρέπει να είναι κομματιαστή. Αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το σκεύος μας να είναι καθαρό και η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχωματα Και στα χέρια μας. Ζυμώνουμε για 15 με 20 λεπτά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή όχι σκληρή. Την κάνουμε μια μπαλίτσα, την σταυρώνουμε, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω πετσετούλα
την αφήνουμε γύρω στο τέταρτο να ξεκουραστεί και να αφρατέψει. Ωστόσο έχω κερώσει το ταψάλι μου με καθαρό κερί στο βάθος και περιμετρικά. Σκουπίζω για να μην αφήσει υπολείμματα και πάρει μυρωδιά το πρόσφορο μας.
Αν δεν έχουμε κερί μια σταγόνα λάδι (επιμένω πολύ καλά). Συνεχίζουμε λίγο το ζύμωμα. Η ζύμη μας είναι στο στάδιο λίγο πριν μπει στο ταψί. Ζυμώνουμε αναδιπλώνοντας να φύγει ο αέρας. Όταν η ζύμη έχει αφρατεψει γίνετε συμπαγής χωρίς φουσκάλες φυσαλίδες. Την τοποθετούμε επάνω στον παγκομας. Ενδύκνειτε αν έχουμε ξύλινο πλαστήρι νια καλύτερα αποτέλεσμα.
Η ζύμη μας θα είναι περίπου 1300 γρ. Αφαιρούμε μια μικρή ποοστητα σαν προζύμι νια το ζύμωμα.
Το σφραγίζουμε με το μικρό σφραγιδάκι και το αφήνουμε μια μέρα να ωριμάσει. Την επόμενη μέρα το τοποθετούμε στο ψυγειο. Έτσι η ζύμη του προσφορου πρέπει να είναι 1200 γρ. Όχι παραπάνω. Αρχίζουμε με την παλάμη μας να στρογνυλευουμε και να λειαίνουμε την επιφάνεια με υπομονή. Έτσι θα δώσουμε μια ωραία εμφάνιση στο πρόσφορο μας. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι (ελάχιστο) για να φύγει η υγρασία. Το ομορφαίνουμε.

Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μία μεμβράνη. Η επιφάνεια πρέπει να είναι λεία σαν το μάρμαρο, στιλπνή χωρίς ρωγμές και πόρους. Τοποθετούμε στο ταψί. Κεντράρουμε τη σφρανιδα μας και πατάμε με δύναμη με τις παλάμες μας σταυρωειδως και στριφογυρίζουμε. Πιέζουμε με δύναμη για να μη σβήσει το τύπωμα κατά την ωρίμανση. Αφήνουμε δυο λεπτά και αποσπάμε με προσοχή τη σφραγίδα μας. Κάνουμε 4 τρυπούλες γύρω από τον αμνό στα σημεία της βεντάλιας και 8 γύρω γύρω με ίσια απόσταση μεταξύ τους για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Σταυρώνω και σκεπάζω με μεμβράνη το ταψάκι μου και από πάνω πετσεΤ0υλα για να κρατήσει την υγρασία του και να μην αφυδατωθεί η ζύμη μας κατά την ωρίμανση. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ωριμάσει ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου για 3 με
4 ώρες. Εναλλακτικά προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 40 με 50 βαθμούς για λίγο και αφού σβήσουμε, βάζουμε μέσα πρόσφορο μας. Όταν δούμε ότι το πρόσφορο μας έχει ανεβεί αρκετά, αφαιρούμε την μεμβράνη για να μην χαλάσει το τύπωμα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις αρχικά στους 200 βαθμούς μίση ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Στη συνεχεία σκεπάζω με χαρτοπετσέτα επάνω λαδόκολλα. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Και Ψήνουμε ακαμα για 40 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο σας. Βγάζουμε από το φούρνο τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει αμέσως μετά τυλίγουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε σακουλίτσα πολλαπλών χρήσεων για να διατηρηθεί στεγνό αλλά και μαλακό έως ότου το πάμε στην εκκλησιά.

Καλή προσπαθεια Βοήθεια μας

Προηγούμενο άρθροΑυτό το γλυκό έχει τρελάνει όλο το κόσμο με τις κρέμες του
Επόμενο άρθροΤούρτα Εκλέρ αφρός με pâte à choux…