ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥ ΣΙΡΟΠΙ
 250g (1 1/4 φλιτζάνι) ζάχαρη
 350 γραμ. (1 1/2 φλιτζάνι) νερό
 χυμό απο 1/2 λεμόνι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
 500 γραμμάρια (3 φλιτζάνια) λευκό σιμιγδάλι
 150 γραμ. (2/3 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας) βούτυρο λειωμένο
50 γρ τριμμένη καρύδα
 150 γραμμάρια (2/3 φλιτζάνι) πλήρες γάλα
 100g (1/3 φλιτζάνι) Βαρύ σιρόπι ζάχαρης (παρακάτω η συνταγή)
 250g (1 1/4 φλιτζάνι) ζάχαρη
 2 κουταλιές σούπας βούτυρο, για το βούρτσισμα πάνω από το κέικ (προαιρετικά)
 150 γραμμάρια άψητους ξυρούς καρμούς, όπως φουντούκια ή αμύγδαλα, λευκά και χοντροκομμένα (προαιρετικά)
 ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΥ ΣΙΡΟΠΙ: (100γρ είναι αρκετό)
 70g (1/3 φλιτζάνι) ζάχαρη
 40 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας συν 2 κουταλάκια του γλυκού) νερό
 Μια σταγόνα χυμού λεμονιού

ΟΔΗΓΙΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥ ΣΙΡΟΠΙ:
Ξεκινήστε κάνοντας το σιρόπι για να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε. Σε μια μεσαία κατσαρόλα, συνδυάστε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμού λεμονιού.
Βάλτε την κατσαρόλα να βράσει πάνω από τη μέση – υψηλή φωτιά. Ανακατέψτε προσεκτικά το μείγμα, καθώς θερμαίνεται. Συνεχίστε να ανακατεύετε έως ότου η ζάχαρη διαλύσει τελείως.
Φέρτε το μείγμα να βράσει πλήρως, και στη συνέχεια αφαιρέστε αμέσως από τη φωτιά. Αφήστε το σιρόπι στην άκρη για να κρυώσει εντελώς πριν χρησιμοποιήσετε.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ :
Βάλτε τη σχάρα φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 210C. Λιπάνετε ένα στρογγυλό ταψί 34cm με βούτυρο και αφήστε στην άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάστε το σιμιγδάλι και το λειωμένο βουτυρο, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα από καουτσούκ. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κάθε σπόρος είναι
καλά επικαλυμμένο, καθώς αυτό το βήμα μειώνει τον σχηματισμό γλουτένης που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σκληρό αποτέλεσμα.


Εάν είναι επιθυμητό, ​​ρίξτε την τριμμένη καρύδα και ανακατεύετε το μίγμα σιμιγδάλι / βούτυρο μέχρι να συνδυαστούν καλά.

Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το γάλα, το βαρύ σιρόπι ζάχαρης (συνταγή παρακάτω) και τη ζάχαρη.

Θερμαίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να γίνει πολύ ζεστός, περίπου 1 1/2 λεπτά.
Ανακατέψτε καλά το μείγμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Για να βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη έχει διαλυθεί, βυθίστε το δάχτυλό σας στο μείγμα, τρίψτε ανάμεσα στα δάχτυλά σας και αν δεν αισθανθείτε κανένα τρίψιμο,
τότε είναι καλό .
Ρίξτε το ζεστό μίγμα γάλακτος πάνω από το μίγμα σιμιγδαλιού και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα από καουτσούκ, ανακατέψτε απαλά μέχρι να μην παραμείνουν χοντρά τριμματα του σιμιγδαλιού.
Μην αναμειγνύετε υπερβολικά.


Ρίξτε το χτύπημα στο προετοιμασμένο ταψί. Πιέστε και ισιώστε το μείγμα στο ταψί πάνω στον πάγκο αρκετές φορές για να εξομαλυνθεί.


Μεταφέρετε στο ψυγείο για 15 έως 20 λεπτά για να ξεκουραστεί (αλλά όχι περισσότερο από 1 ώρα), έως ότου το μείγμα και δεν είναι πλέον χαλαρό υγρό. Εάν κουνήσετε το ταψί, δεν πρέπει να κουνιέται.
Πασπαλίστε τους ξηρούς καρπούς, αν χρησιμοποιείτε, πάνω από την επιφάνεια του και πιέζοντάς για να κολλήσουν.


Ψήνετε για 22 έως 27 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια του έχει βαθύ χρυσό καφέ χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, χύστε το κρύο ελαφρύ σιρόπι σε όλο ρεβανί. Το σιρόπι θα πρέπει να μουλιάσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Αφού εμποτιστεί, βουρτσίστε την επιφάνεια με 2 κουταλιές της σούπας, αν θέλετε.
Αφήνουμε να κρυώσει στο τηγάνι για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν κόψουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΥ ΣΙΡΟΠΙ:
Σε μια μικρή μικρή κατσαρόλα, συνδυάστε τη ζάχαρη, το νερό και την σταγόνα χυμού λεμονιού. Τοποθετήστε σε υψηλή θερμότητα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να το ανακατεύετε καθώς θερμαίνεται για να αποφύγετε την κρυστάλλωση.
Μόλις έρθει σε βρασμό, μειώστε τη θερμοκρασία στη χαμηλή και αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ή μέχρι να σιγοβράσει το σιρόπι και να μειωθεί σε 100g (1/3 φλιτζάνι).

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροTo πιο αφράτο Κέικ Πορτοκάλι…και οικονομικό
Επόμενο άρθροΤα τυροπιτάκια της Περσεφόνης