Το Ρυζόγαλο

Αυτό είναι το ρυζόγαλο της μαμάς. Μια απλή συνταγή, φτιαγμένη με αγάπη και φροντίδα, που ξυπνάει τις πιο όμορφες παιδικές μου αναμνήσεις.

Θυμάμαι τη ζεστή κουζίνα, το γάλα που σιγοβράζει στην κατσαρόλα, το άρωμα της κανέλας και της βανίλιας που πλημμυρίζει τον χώρο. Θυμάμαι τη μαμά, με το στοργικό της βλέμμα, να ανακατεύει αργά αργά το ρυζόγαλο, προσέχοντας να μην κολλήσει.

Και μετά, η μαγεία: το ρυζόγαλο, ζεστό και κρεμώδες, σερβιρισμένο σε μικρά μπολάκια, πασπαλισμένο με κανέλα και ζάχαρη. Κάθε μπουκιά, μια ζεστή αγκαλιά, μια γλυκιά ανάμνηση.

Πέρα από το γλυκό:

Το ρυζόγαλο της μαμάς δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι ένα σύμβολο αγάπης, φροντίδας και οικογενειακής θαλπωρής. Είναι η γεύση της παιδικής μου αθωότητας, η ζεστασιά του σπιτιού, η αγκαλιά της μαμάς.

Γιατί το αγαπώ:

Αγαπώ το ρυζόγαλο της μαμάς γιατί:

  • Είναι φτιαγμένο με αγάπη: Η μαμά μου βάζει όλη της την αγάπη και φροντίδα σε κάθε κουταλιά ρυζόγαλου.
  • Είναι γευστικό: Η κρεμώδης υφή, η γλυκιά γεύση και το άρωμα κανέλας και βανίλιας είναι ακαταμάχητα.
  • Ξυπνάει όμορφες αναμνήσεις: Κάθε μπουκιά ρυζόγαλου με ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μου χρόνια, στις ζεστές στιγμές στην κουζίνα της μαμάς.
  • Είναι μια συνταγή παράδοσης: Το ρυζόγαλο είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται από γενιά σε γενιά, φέρνοντας μαζί του όμορφες οικογενειακές ιστορίες.

Σας προτρέπω:

Φτιάξτε το ρυζόγαλο της μαμάς. Αφήστε το άρωμα του να πλημμυρίσει το σπίτι σας. Γευτείτε το με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Και αφήστε τις όμορφες αναμνήσεις να σας ζεστάνουν.

Υλικά

100 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
1 λίτρο φρέσκο γάλα (πλήρες)
50 ml κρύο φρέσκο γάλα (για να αραιώσω το κορν φλουρ)
2 κ.σ. κορν φλουρ
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωτο)
1 πρέζα αλάτι
κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Γεμίζω μία κατσαρόλα με 2 δάχτυλα νερό και ρίχνω το ρύζι να βράσει για 20-25′ ωσότου μαλακώσει κι αφήσει τον χυλό του. Κατά την διάρκεια του βρασμού το ρύζι απορροφάει νερό, γι’ αυτό όταν βλέπω ότι στεγνώνει προσθέτω κι άλλο νερό από τον βραστήρα για να συνεχίσει ο βρασμός μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι και να μην «κρατάει» καθόλου. Κατά το βράσιμο ανακατεύω τακτικά.

Στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί ένας μαλακός χυλός ρυζιού και το ρύζι δεν θα πρεπει “κρατσανίζει”
Κατόπιν προσθέτω το γάλα κι αφού βράσει για 10′ ακόμα,αφαιρώ με την τρυπητή κουτάλα 2 γεμάτες κουταλιές από το ρύζι (το οποίο εξαρχής ήταν περισσότερο προκειμένου να αφήσει τον χυλό του) κι αφήνω το υπόλοιπο στην κατσαρόλα. Το γάλα σε αυτήν την φάση θα πρέπει να έχει ήδη γίνει ελαφρά παχύρευστο.

Σε ένα μπολ, αραιώνω το κορν φλουρ με το λίγο κρύο γάλα, ανακατεύω καλά να διαλυθεί και ρίχνω λίγο από το βραστό γάλα της κατσαρόλας να πάρει θερμοκρασία. Επιστρέφω στην κατσαρόλα κι ανακατεύω.
Ρίχνω τον φλοιό λεμονιού, την ζάχαρη και την πρέζα αλατιού, δίνω μία τελευταία βράση ανακατεύοντας και τραβάω το βραστό ρυζόγαλο από την φωτιά. Τώρα το ρυζόγαλο έχει δέσει όσο χρειάζεται.

Το αδειάζω ζεστό όπως είναι στα μπολάκια και το αφήνω να κρυώσει προτού το βάλω στο ψυγείο.
Το σερβίρω αφού κρυώσει καλά στο ψυγείο με λίγη πασπαλισμένη κανέλα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστό γλυκό σε σχήμα τριαντάφυλλο🌹👌
Επόμενο άρθροΣφολιάτα με τυρί και αυγό…είναι τέλεια για σνακ ή πρωινό