Κέικ Σοκολάτας της Νένας

Συστατικά μπισκότου:

200 γρ αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
4 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
4 κουταλιές της σούπας αλεσμένα φουντούκια ή καρύδια
250 ml γιαούρτι
100 ml λάδι
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή της γεύσης σας

Για να καλύψετε το κέικ:
5 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

Επικάλυψη:

100 γρ βούτυρο
100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας για μαγείρεμα
3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
100 ml γάλα

Παρασκευή:

1. Προετοιμασία μπισκότων: Αλείφουμε καλά ένα ταψί 30 εκ. x 20 εκ. με βουτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Χτυπήστε απαλά το ταψί με τα χέρια σας, ώστε το αλεύρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα παντού και να τιναχτεί η περίσσεια. Ρίχνουμε το γιαούρτι σε ένα βαθύτερο μπολ, προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η σόδα μέσα στο γιαούρτι. Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς.
Ρίχνουμε στο μπολ το γιαούρτι με ενεργοποιημένη μαγειρική σόδα, λάδι, ζάχαρη και μαρμελάδα. Ανακατεύουμε όλα καλά με ένα σύρμα χτυπήματος. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, καθώς και τα αλεσμένα φουντούκια ή καρύδια. Χτυπάμε με ένα σύρμα για να μην μείνουν σβώλοι αλεύρι. Ρίχνουμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί).

2. Επικάλυψη: Όσο ψήνεται το κέικ σε ένα μικρό ταψί, βάζουμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη (σπάμε τη σοκολάτα σε κύβους) και το αφήνουμε να λιώσει όλο και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία.

3. Μόλις ψηθεί το κέικ το τρυπάμε αμέσως με ένα πιρούνι και το αλείφουμε γενναιόδωρα με μαρμελάδα. Στη συνέχεια περιχύνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κέικ ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα πριν το κόψουμε.

Αυτό το πολύ νόστιμο και ζουμερό κέικ το έφτιαξε η νύφη μου η Νένα και μας το έφερε. Μόλις το έκοψα και έπρεπε να μοιραστώ τη συνταγή γιατί μου άρεσε πολύ.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜελομακάρονο ταψιού (Νηστίσιμο)
Επόμενο άρθροΤούρτα Veneccia…Μια νύχτα στη Βενετία