Χοιρινό μαριναρισμένο, με πατάτες στο φούρνο

Υλικά

2 1/2 κιλά χοιρινό μπούτι

Μαρινάδα

1/2 λεμόνι
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά δενρολίβανο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι κοφτό σκόνη σκόρδου ( ή 1 σκελίδα σκόρδου)
1 κουταλάκι ελαιόλαδο

Για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες

Μαριναδα για τις πατάτες
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μουστάρδα

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε το χοιρινό κρέας καλά ώστε να είναι στεγνά και να κολλήσει καλύτερα η μαρινάδα.
Μαρινάρισμα
Τρίβουμε με μια λεμονόκουπα παντού και στο τέλος τη στύβουμε επάνω.
Παίρνουμε 1 κουταλάκι μουστάρδα και το πασαλείφουμε παντού. Το ίδιο κάνουμε και με ένα κουταλάκι μέλι.
Αν η μουστάρδα σας είναι με μέλι δε χρειάζεται επί πλέον μέλι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι-πιπέρι-δενδρολίβανο-ρίγανη-σκόνη σκόρδου και περιχύνουμε ένα κουταλάκι λάδι.
Τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο σε πακέτο. Το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα εάν ειναι σε κομμάτια.

Βάζουμε τα πακέτα στο ψυγείο να μαριναριστούν για ένα βράδυ ή και μια μέρα ή αν βιαζόμαστε καθόλου δεν περιμένουμε. Την επόμενη μέρα βάζουμε τα πακέτα σε ταψί ή σε γάστρα (αν έχετε γάστρα με καπάκι βγάλτε τα αλουμινόχαρτα και ψήστε μόνο με τη λαδόκολλα με σκεπασμένη τη γάστρα, βέβαια, με το καπάκι.
ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C συνολικά για 3,5 ώρες, μπορεί και περισσότερο αν είναι μεγάλα κομμάτια.

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις πατάτες (στα δύο ή αν είναι μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες).
Βάζουμε όλα τα υλικά αλάτι-πιπέρι-ρίγανη-κουρκουμά-μουστάρδα-ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάει παντού η μαρινάδα.
Μετά από 1,5 ώρα βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε τις πατάτες κάτω στο ταψί ή στη γάστρα και το κρεάς από πάνω χωρίς το περιτύλιγμα. Αν έχετε γάστρα κλείνετε με το καπάκι της και ψήνετε, αν έχετε ταψί σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για τις υπόλοιπες 2 ώρες.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤηγανητό Χοιρινό συκώτι…με αυτόν τον τρόπο γίνεται πολύ νόστιμο, ζουμερό και λιώνει στο στόμα.
Επόμενο άρθροΦρέσκες πατάτες με μανιτάρια, ηλιόσπορους και μπαχαρικά