Ψητό κοτόπουλο σε μπουκάλι μπύρα και πατάτες

Υλικά:

1 μεγάλο κοτόπουλο,
1/2 πακέτο βούτυρο (προαιρετικά),
λάδι,
αλάτι,
1 κουτ. πάπρικα,
μαύρο πιπέρι,
κάρυ (όχι καυτερό),
1 κουτ. σάλτσα σόγιας,
1 κοφτή κ.γ. μέλι,
1 κοφτή κουτ. σκόρδο σε σκόνη,
2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού,
πατάτες για γαρνίρισμα,
1 μικρό γυάλινο μπουκάλι μπύρα

Τα μπαχαρικά είναι σε συνδυασμό και σε ποσότητες κατά βούληση.

Προετοιμασία ψητού κοτόπουλου σε μπουκάλι:

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το αλείφουμε καλά μέσα και έξω με ένα μείγμα από μαλακωμένο βούτυρο, λίγο λάδι και όλα τα άλλα μπαχαρικά (χωρίς τη μπύρα φυσικά), ανακατεύοντας καλά με το βούτυρο και το λάδι.
Καλό είναι να αφήσετε το κοτόπουλο να μείνει αλειμμένο με αυτό το μείγμα για αρκετές ώρες στο ψυγείο, αλλά αν δεν έχετε χρόνο δεν είναι μοιραίο.
Πάρτε το μπουκάλι της μπύρας, ανοίξτε το και αδειάστε το ώστε να μείνει λίγο περισσότερο από το 1/2 της μπύρας στο μπουκάλι.
Προσθέστε νερό που δεν φτάνει μέχρι την άκρη του λαιμού του μπουκαλιού, αλλά 1-2 δάχτυλα κάτω.

Αυτό το κάνουμε γιατί θα συμπληρώσουμε το μπουκάλι με το υπόλοιπο μείγμα λίπους και μπαχαρικών.
Αν δεν σας έχει μείνει μείγμα, προσθέστε στο μπουκάλι βούτυρο ή λάδι, λίγο μαύρο πιπέρι, κάρυ, μερικές σταγόνες σάλτσα σόγιας ή ό,τι μπαχαρικά διαλέξετε. Σκοπός αυτής της επέμβασης είναι να κάνει το βραστό μείγμα μπύρας και νερού κατά το ψήσιμο του
κοτόπουλου πιο αρωματικό και λιπαρό, ώστε το κοτόπουλο να γίνει πιο νόστιμο και με τραγανή κρούστα.

Μπορείτε φυσικά να αφήσετε το μπουκάλι γεμάτο μόνο με μπύρα ή με μείγμα μπύρας και νερού.
Στο έτοιμο και γεμάτο μπουκάλι μπύρας, σπρώξτε προσεκτικά το κοτόπουλο, ώστε ο λαιμός του μπουκαλιού να βγει από το λαιμό του κοτόπουλου και να προεξέχει ελαφρώς από την κορυφή.
Βάζουμε το γεμιστό κοτόπουλο σε ένα ταψί. Αν θέλετε να έχετε μια γαρνιτούρα, ξεφλουδίστε τις πατάτες, κόψτε, πλύνετε και αρωματίστε τες όπως θέλετε και απλώστε στο ταψί γύρω από το κοτοπουλο. Προσθέτουμε λάδι και λίγο νερό και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στην πρώτη σκαλα πάνω από τον πάτο του φούρνου, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε αρκετά υψηλή θερμοκρασία του μείγματος στο μπουκάλι για να υπάρχει βρασμός

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ψηθεί σε θερμοκρασία περίπου 180-200 βαθμούς.
Βάλτε σε κρύο φούρνο και μετά ρυθμίστε τη θερμοκρασία για να μην σκάσει το μπουκάλι.
Αφού περάσει αρκετός χρόνος, ελέγξτε ότι το μείγμα στο μπουκάλι βράζει και βγαίνει από αυτό. Αν όχι, αυξήστε λίγο τους βαθμούς
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα αφού βράσει το μείγμα. Ελέγξτε την ετοιμότητα του κοτόπουλου και, αν χρειάζεται, ψήστε περισσότερο.
Κατά την επιθεώρηση του φούρνου, βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες δεν παραμένουν στεγνές.
Το μείγμα που βράζει παραμένει στο ταψι, αλλά εξατμίζεται ακόμα και καλό είναι να προσέχουμε να μην καούν οι πατάτες.

Τα ανακατεύετε ελαφρά κατά διαστήματα. Επίσης, φροντίστε να χυθεί το υγρό πάνω από το κοτόπουλο. Αν όχι, το λαδώνουμε ή ρίχνουμε τη σάλτσα από το τηγάνι κατά διαστήματα. Ακούγεται ιδιόρρυθμο, αλλά αν κάνετε τα πράγματα σωστά, τότε μετά το βράσιμο του μείγματος, τα πράγματα γίνονται από μόνα τους και χωρίς την παρέμβασή σας.
Αν όλα είναι καλά θα γίνει ορεκτικό, μυρωδάτο, νόστιμο, ζουμερό , τρυφερό , ένα όμορφο και δελεαστικό ψητό κοτόπουλο σε μπουκάλι.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθάκια με κιμά, καλοκαιρινό πιάτα που θα το μαγειρεύετε πιο συχνά
Επόμενο άρθροΤυλιχτές Μηλόπιτες ταψιού