Μπακλαβάς

Υλικά

1 κιλό φύλλα κρούστας για γλυκά
Πασπαλίζουμε το μείγμα με:
900 γρ αλεσμένα καρύδια
100 γρ. Χοντροκομμένα καρύδια (κομμένα με μαχαίρι)
150 g ζάχαρης

Μείγμα επίστρωσης
250 g βούτυρο
100 ml λαδιού

για το Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
νερό
1 λεμόνι (προαιρετικό)

Παρασκευή

Κόψτε τα φύλλα κρούστας στο μέγεθος του ταψιού στον οποίο θα ψήσουμε την μπακλαβά.
Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μαζί με το λάδι. Προσέξτε ότι το βούτυρο δεν καίει ούτε αλλάζει χρώμα.
Κόψτε μια μικρότερη ποσότητα καρυδιών (100 g) με μαχαίρι και αλέστε μια μεγαλύτερη ποσότητα.                                                                  Προετοιμασία σιροπιού
Ρίξτε 1 κιλό ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους και ρίξτε to νερό  έτσι ώστε το νερό να είναι δύο δάχτυλα πάνω από τη ζάχαρη. Αυτό πρέπει να είναι λίγο περισσότερο από ένα λίτρο νερού. Βράστε το σιρόπι για 15-20 λεπτά σε υψηλή φωτιά. Βεβαιωθείτε ότι έχει την σωστή πυκνότητα βγάζοντας λίγο σιρόπι σε ένα πιάτο, αφήνοντάς το να κρυώσει και τραβώντας το δάχτυλό σας στη μέση του σιροπιού. Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ, επειδή ο μπακλαβάς δεν θα απορροφηθεί καλά και θα είναι στεγνός. Η πραγματική πυκνότητα είναι κάτι μεταξύ σιροπιού (χυμός που αναδεύεται με νερό) και νερού, που σημαίνει κάτι μεταξύ αυτων των δύο . Έτσι σας το εξηγώ γιατί είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνετε πραγματικό σιροπι, που σημαίνει ότι θα δένει πολύ με το μπακλαβά.
Πρέπει να κρυώσουμε το σιρόπι για να το ρίξουμε πάνω από τον καυτό μπακλαβά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ένα από αυτά τα δύο πρέπει να είναι κρύο και το άλλο ζεστό.
Μπορούμε να προσθέσουμε το χυμό ενός λεμονιού στο σιρόπι εάν το επιθυμείτε (προσθέστε κατά το μαγείρεμα)

 

Στοίβαξη φύλλων μπακλαβά
Λιπάνετε ένα ταψί διαστάσεων 35 × 25 cm στον οποίο θα ψήσουμε μπακλαβά και θα τοποθετήσουμε τρία φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και θα καλύψουμε ενδιαμεσα τα φύλλα με λιωμένο ζεστό βούτυρο.
(επίσης πολύ σημαντικό το βούτυρο να είναι ζεστό για να έχει μια τραγανή κρούστα και καλά ψημένο) Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα χοντροκομμένα καρύδια στην τρίτη κρούστα, την οποία επικαλύψαμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Συνεχίζουμε βάζοντας το φύλλο, το επικαλύπτουμε με λιωμένο καυτό βούτυρο και λάδι, μια άλλη κρούστα πάνω του και το βάζουμε ξανά με βούτυρο.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα καρύδια τα οποία έχουμε προηγουμένως αναμίξει με 150 γραμμάρια ζάχαρης.
Τώρα συνεχίζουμε με την ίδια σειρά μέχρι το τέλος, Δύο φύλλα τα οποία επικαλύπτουμε το καθένα με βούτυρο και στη συνέχεια αλεσμένα καρύδια.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τη διανομή του μείγματος καρυδιών και φύλλων, ώστε να
καταναλώνουμε τα πάντα ταυτόχρονα.
Για να τελειώσετε το μπακλαβά, αφήστε τρία φύλλα στοιβάζοντας το καθένα το ένα πάνω στο άλλο και επικαλύψτε το με βούτυρο εκτός από το τελευταίο. Πριν κόψετε, πιέστε το μπακλαβά με τις παλάμες σας για να τον ευθυγραμμίσετε.
Τέλος, κόψτε το μπακλαβά σε κομμάτια (ρόμβος) με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βάλτε πρώτα την μπακλαβά σε υψηλή φωτιά (για μένα είναι 190 βαθμοί σε ζεστό αέρα) για 10 λεπτά για να πάρετε ένα ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα και, στη συνέχεια, μειώστε τη θερμότητα στους 150 βαθμούς και ψήστε για άλλα 45 λεπτά, προσέχοντας να μην σκουραίνει πάρα πολύ.
Ο Μπακλαβάς ψήνεται για περίπου 1 ώρα. Εάν παρατηρήσετε ότι η μπακλαβά σας θα είναι πολύ σκούρος, μη διστάσετε να τοποθετήσετε ένα αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμο.
Ο μπακλαβας ψήνεται όταν παίρνει ένα ωραίο χρώμα από πάνω προς τα κάτω.
Ελέγξτε απλώνοντας λίγο τα ρομβοειδή με ένα πιρούνι και δείτε αν το κάτω μέρος ψήνεται ομοιόμορφα.

Σιρόπιασμα μπακλαβά
Ρίχνουμε κρύο σιρόπι πάνω από τον καυτό μπακλαβά και τον πιέζουμε με ένα άλλο δίσκο, έτσι ώστε οι τα φύλλα που κυρτώνουν κατά το πότισμα να ισιώνονται καλά.
Η μπακλαβά δεν πρέπει να πιέζεται για περισσότερο από δέκα λεπτά
Πρέπει να αφήσουμε την μπακλαβά όλη τη νύχτα σε ένα δροσερό μέρος.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε κρύο τον μπακλαβά.

Προηγούμενο άρθροΠολίτικο Ρεβανί (Μικρασιάτικη συνταγή)
Επόμενο άρθροΑυθεντική Σπαγγέτι καρμπονάρα