Υλικά:
Για τη βάση καραμέλας:
7-8 φέτες ανανάς (κονσέρβα)
50 γραμμάρια βούτυρο
100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
Για τη ζύμη:
125 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γραμμάρια ζάχαρη
8 γραμμάρια βανίλια
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμμάρια κορν φλάουρ (μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι)
1,5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
90 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστο (10%)
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώστε μια φόρμα για πίτα διαμέτρου 22-24 cm.
Σε ένα τηγάνι, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε την καστανή ζάχαρη. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι η ζάχαρη να καραμελώσει και να αποκτήσει ένα καφέ χρώμα. Απλώστε τη καραμέλα στον πάτο της φόρμας και τοποθετήστε πάνω της τις φέτες ανανά.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σε ξεχωριστό μπολ, αναμίξτε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι.
Εναλλάξ προσθέστε το μείγμα του αλευριού και το γιαούρτι στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Απλώστε τη ζύμη πάνω από τις φέτες ανανά.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και ένα ξύλινο καλαμάκι να βγαίνει καθαρό.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει λίγο πριν την αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο.
Συμβουλές:
Για πιο τραγανή βάση, μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια της ζύμης με ζάχαρη πριν το ψήσιμο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα εποχής αντί για ανανά, όπως μήλα ή αχλάδια.