Cheesecake χωρίς ψήσιμο με βατόμουρα

Υλικά

Για τη βάση:
150 γραμμάρια μπισκότα βουτύρου
70 g λιωμένου βουτύρου
πρέζα αλάτι

Για κρέμα:
300 γραμμάρια τυρί κρέμας
100 g ξινή κρέμα
100 ml. κρέμα γάλακτος (30-35%)
150 g ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
10 g ζελατίνης διαλύθηκαν σε 60 ml. κρύο νερό. Από τη συνολική ποσότητα ζελατίνης, αφήστε περίπου 2 κουταλιές της
σούπας, τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για να ζελατίσετε τη μαρμελάδα βακκινίων.

Για γέμιση:
100 g μαρμελάδας βατόμουρου
4 κουταλιές της σούπας νερό
2 κουταλιές της ζελατίνης διαλυμένα σε νερό

Φόρμα με διάμετρο 24 cm

Η προετοιμασία:

Τα μπισκότα αλέθονται ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε έως ότου το μείγμα θρυμματιστεί εντελώς. Η βάση του μπισκότου απλώνετε στην αποσπώμενη φόρμα(τσερκι) στο οποίο βάζετε χαρτί ψησίματος στο κάτω μέρος και πιέζετε καλά παντού για να σχηματίσετε μια συμπαγή βάση. Ψύξτε για περίπου 1
ώρα μέχρι να σφίξει.
Το τυρί κρέμα αναμιγνύεται με ένα κουτάλι ή σύρμα μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τη ζάχαρη, την ξινή κρέμα και τη βανίλια και χτυπήστε ξανά με ένα μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Χτυπήστε την κρέμα γάλατος  μεχρι να στέκεται πάνω στο κουτάλι και προσθέστε προσεκτικά το τυρί κρέμας.

Η ζελατίνη διαλύεται σε κρύο νερό έως ότου διογκωθεί, μετά θερμαίνεται σε μπεν μαρί και προστίθεται στο παραπάνω μείγμα τυριού κρέμας και στους δύο τύπους κρέμας. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε πάνω στη βάση, ισιώστε και ψύξτε για περίπου 40-45 λεπτά. Μόλις η επιφάνεια είναι σταθερή, προσθέστε το στρώμα βατόμουρου – η μαρμελάδα αναμιγνύεται με νερό και ζελατίνη και κατανέμεται προσεκτικά στο cheesecake.
Με μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία του τυριού κρέμας και της ζελατίνης, είναι πολύ πιθανό ότι θα εμφανιστεί ένα φαινόμενο “crossover” όταν προστίθεται ζελατίνη στο κρύο μείγμα τυριού κρέμας. Είναι επιθυμητό τα προϊόντα (τυρί κρέμα και ξινή κρέμα) να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, με εξαίρεση την κρέμα γάλακτος, η οποία πρέπει να ψύχεται για να μπορεί να σπάσει.
Ενώ περιμένετε να σκληρυνθεί το στρώμα του τυριού κρέμας στο ψυγείου, η ζελατίνη που προορίζεται για το στρώμα βατόμουρου θα σκληρύνει. Ζεστάνετε απαλά σε ένα λουτρό ζεστού νερού και θα χαλαρώσει. Προσθέστε τη μαρμελάδα βατόμουρου και απλώστε στο cheesecake. Ψύξτε όλη τη νύχτα.
Πριν το σερβίρετε, τρέξτε προσεκτικά την άκρη ενός λεπτού μαχαιριού κατά μήκος του τοίχου της φόρμας προτού το αφαιρέσετε.

Καλή επιτυχία