Χριστουγεννιάτικο Κέικ σοκολάτας
Το χριστουγενιάτικο κέικ σοκολάτας είναι ένα αγαπημένο γλυκό μεταξύ των εδεσμάτων της εορταστικής περιόδου. Η σοκολάτα προσδίδει μια ευχάριστη και απολαυστική γεύση, ενώ η διακόσμηση με χριστουγεννιάτικα στοιχεία το καθιστά ακόμα πιο γιορτινό. Ένα κομμάτι από αυτό το κέικ θα σίγουρα φέρει χαρά και γλυκές αναμνήσεις στο γιορτινό τραπέζι!
Συστατικά
250 γρ ανάλατο βούτυρο
260 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
50 γρ κακάο σε σκόνη (κοσκινισμένο)
3 αυγά
400 γρ ζάχαρη
125 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
γκαναζ
150 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ μαύρη σοκολάτα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
40 γρ λευκή σοκολάτα για διακόσμηση / λιωμένη σε μπεν μαρι με 1 κουταλιά της σούπας λάδι /
Εκτέλεση
Προσθέστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και περιμένετε μέχρι να λιώσει τελείως.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι
να ενωθούν όλα τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει (περίπου 5 λεπτά).
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αυγό.
Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη για κέικ.
Βουτυρώνετε τη φόρμα του κέικ σας (περίπου 26 εκ.), μεταφέρετε τη ζύμη του κέικ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 170°C για 45 λεπτά.
Γκανάζ:
Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα, αφήστε τη να πάρει βράση και προσθέστε τη μαύρη σοκολάτα και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί πλήρως με την κρέμα.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και περιχύνουμε με τη γκανάζ μέχρι να καλυφθεί πλήρως.
Λιώνουμε και τη λευκή κουβερτούρα και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα κουνώντας γρήγορα το χέρι μας για να σχηματίσουμε λευκές γραμμές στην επιφάνεια του σοκολατένιου γλάσου