Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Είναι ένα πλούσιο ψωμί, στολισμένο με διάφορα κεντήματα ή «πλουμίδια», που παρασκευάζεται από τις νοικοκυρές 2-3 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Υλικά

Για το ψωμί:

720 γρ. αλεύρι, σκληρό
9 γρ. μαγιά, ξερή
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. γλυκάνισο, ξερό
4 κ.σ. μέλι
75 ml ελαιόλαδο
300 ml νερό, χλιαρό
50 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
1 κρόκο για το άλειμμα

Για τις πλεξούδες:
500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
200-250 ml νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρύδι

Εκτέλεση

για το ψωμί:

Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και αφήνουμε την τελευταία να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
Έπειτα, ρίχνουμε μέσα το μέλι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
Κατόπιν, προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι.
Αμέσως μετά, ρίχνουμε στον κάδο τα καρύδια μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

για τις πλεξούδες:
Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τα υλικά για τις πλεξούδες και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι.
Μόλις είναι έτοιμο, το κόβουμε σε 8 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
Έπειτα, σχηματίζουμε 2 πλεξούδες (με 4 λωρίδες η κάθε μία) και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σύνθεση:
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει, και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ύστερα, τοποθετούμε τις 2 πλεξούδες πάνω στη ζύμη, σχηματίζοντας έναν σταυρό, μπίγουμε το καρύδι στο κέντρο του, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το χριστόψωμο να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα.
Τέλος, αλείφουμε με κρόκο και ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 1 ώρα. Τα τελευταία 20-25 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Μόλις είναι έτοιμο το χριστόψωμο, το αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

H Συνταγή είναι του Giorgos Tsoulis

Προηγούμενο άρθροΛουκούμι με μανταρίνι
Επόμενο άρθροΑρμένικη συνταγή για μπιφτέκια…ένα πεντανόστιμο μπιφτέκι γεμιστό με κιμά τσίλι και κρεμμύδι