Ο διχρωμός χαλβάς γοητεύει τα μάτια με το παιχνίδισμα των χρωμάτων του. Η ζεστή απόχρωση του σιμιγδαλιού αγκαλιάζεται από την πλούσια σοκολατένια υφή, δημιουργώντας μια οπτική πανδαισία. Η βελούδινη υφή του χαλβά αγγίζει τον ουρανίσκο, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση. Η αρμονική ισορροπία των γεύσεων, με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι να πρωταγωνιστεί, αγκαλιάζεται από το αρωματικό πορτοκάλι και την σοκολάτα, χαρίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία.
Υλικά:
1 ποτήρι φυτικό λάδι
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Επιπλέον:
1 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μερέντα ή κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τις βανίλιες.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Χαλβάς:
Σε μια φριτέζα ή βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σιγά σιγά ρίχνουμε το καυτό σιρόπι, ανακατεύοντας ασταμάτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο χαλβάς.
Μοιράζουμε τον χαλβά σε δύο μπολ.
Στο ένα μπολ, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.
Στο άλλο μπολ, προσθέτουμε τη μερέντα ή την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Συναρμολόγηση:
Σε μια ταψί ή φόρμα, απλώνουμε τον μισό χαλβά (και λιγο λιγότερο) με την σοκολατα.
Από πάνω, απλώνουμε τον χαλβά με το καρύδι.
Μετά πάλι τον υπολοιπο με την σοκολάτα και μετα με το καρύδι
Ισιώνουμε την επιφάνεια και αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει και να σφίξει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι 1 ξύλο κανέλας ή 1 κ.γ. γαρύφαλλο για επιπλέον άρωμα.
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα ή φιστίκια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μερέντα ή να φτιάξετε δική σας σοκολάτα γκαναζ.
Ο χαλβάς διατηρείται στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Ιουλια Αϊβαλιωτου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Χαλβάς Φαρσάλων
Ο Χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό από την περιοχή των Φαρσάλων στην Ελλάδα. Παρασκευάζεται με συστατικά όπως το μέλι, ζάχαρη και αμύγδαλα. Έχει μια πλούσια και κρεμώδη υφή, με γεύση που συνδυάζει τη γλυκύτητα του μελιού με την τραγανότητα του αμύγδαλου. Ο Χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο που μπορεί να τον απολαυσετε μόνο του ή να συνοδεύσει έναν καφέ ή τσάι. Είναι ένα γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε αν είστε λάτρης των παραδοσιακών ελληνικών γλυκών.
Υλικά
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
2 φλυτζάνες του τσαγιού κορν φλάουρ
3 φλυτζάνες ζάχαρη
4 φλυτζάνες νερό
1 φλυτζάνα του τσαγιού ζάχαρη
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ξασπρίζουμε και Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα!!! Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, κορν φλάουρ, ζάχαρη, νερό και τα ανακατεύουμε καλά με τον
αυγοδάρτη!! Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια φλυτζάνα του τσαγιού ζάχαρη με λίγο αλάτι την αφήνουμε να λιώσει και να πάρει το
χρώμα του μελιού!!! Όταν λιώσει η ζάχαρη κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και με προσοχή ρίχνουμε το περιεχόμενο του
μπολ.!! Το μείγμα θα πετρώσει.!! Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στην φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει και να στεγνώσει
από τα υγρά ο χαλβάς!!! Γυρίζουμε σε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος πασπαλίζουμε με λίγη
ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πιάσει επάνω λίγη κρούστα.!! Περίπου δέκα λεπτά!!!
Αφήνουμε να κρυώσει και καλή μας απόλαυση.!!
Καλό απόγευμα.!!
Η Εκτέλεση είναι της Αγγελικη Πλατη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Υλικα
2 κούπες νισεστές ή κορν φλάουρ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη για την καραμέλα
1 κούπα αμύγδαλα ψημένα στους 180 για 8 λεπτά
λίγη ζάχαρη για το πασπάλισμα.
Αλλο πράγμα η γεύση του ..καλύτερος κι από του εμπορίου !!!!
Ανακατεύω σε ένα μπολ τις 3 κούπες ζάχαρη,το νερό,το λάδι και το νισεστές.Τα αφήνω στην άκρη.Σε κατσαρόλα μεγάλη,ρίχνω λίγο λίγο τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα.
Δηλ.ρίχνω πρώτα λίγη και όταν λιώσει ρίχνω άλλη λίγη.
Και συνεχίζω έτσι μέχρι να λιώσει όλη και να σκουρύνει το χρώμα της.Προσθέτω το μείγμα με το νισεστές και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να δέσει όλο το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Προσθέτω και τα αμύγδαλα.
Το αδειάζω σε ταψάκι 28-30 εκ.το στρώνω με ένα κουτάλι,πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη,και το βάζω στο γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία για 6-8 λεπτά να καραμελώσει η επιφάνεια!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή είδα και έφτιαξα από την φίλη Σόφη Τσιώπου-οι λιχουδιές τις Σόφης