Ροξάκια

Υλικά

Μετράμε τα υλικά με κούπα τον 250 μλ

για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτηρια ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
1 κσ μέλι.

Άσπρη ζύμη
1 αυγό,
1/2 κούπα γάλα φρέσκο χλιαρό
1/2 κούπα αραβοσιτελαιο
1 κσ ζάχαρη
2 κσ γεμάτες σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
1 κ γλ ξύδι
2 & 1/2 κούπες αλεύρι γοχ
1 κ γλ μπέικιν παουντερ

Καφέ ζύμη
1 κσ κακάο πολύ γεμάτο κοσκινισμένο
1/2 κ γλ κανέλα,
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
3 κσ καρύδι χονδροτριμενο
1 κ γλ γάλα

Εκτέλεση

Πρώτα βράζουμε το σιρόπι για 5-6 λεπτά αν θέλουμε βάζουμε στο τέλος 1 κσ μέλι.

Άσπρη ζύμη:
Βάζουμε σε μπολ το αυγό, γάλα φρέσκο χλιαρό, αραβοσιτελαιο, ζάχαρη, σιμιγδάλι ψιλό μια βανίλια 1 κ γλ ξύδι, ανακατεύουμε με το σύρμα
Επειτα βάζουμε το αλεύρι μπέικιν παουντερ,ζυμωνουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μέρη.

Καφέ ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το ένα μπαλάκι άσπρη ζύμη, κακάο, κανέλα,μια πρέζα γαρύφαλλο ,λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι,καρύδι χονδροτριμενο
Ζυμωνουμε αν χρειαστεί βάζουμε 1 κ γλ γάλα ώστε να γίνει το ζυμάρι εύπλαστο χωρίζουμε σε 3 μέρη πλάθουμε σε κορδόνι όσο είναι ο δείκτης του
δαχτύλου σε πάχος ,πασπαλιζουμε με ελάχιστο αλεύρι τον πάγκο ανοίγουμε την άσπρη ζύμη με πλαστή 12-14 εκ και όσο είναι το καφέ κορδόνι


Βάζουμε στη άκρη της άσπρης ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό κόβουμε όσο 1 δάχτυλο

γυρίζουμε και πιέζουμε απαλά τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο αέρα στους 170 β για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδισουν,έπειτα τα βαζουμε σε άλλο ταψί μικρότερο που να τα χωράει και να είναι δίπλα δίπλα περιχυνουμε πάνω στα ροξακια λίγο λίγο το σιρόπι σε ζεστά ροξακια και με ζεστό σιρόπι μετά αφού κρυώσουν τα γυρίζουμε
ανάποδα για αλλη μια ωρα να σιροπιαστουν και από την άλλη μεριά.

Η Συνταγή είναι της Πετρινα Μπαρδανη

Προηγούμενο άρθροΥπέροχα λιόψωμο
Επόμενο άρθροΒραχάκια με καρύδι και σοκολάτα…Μια πρόταση για τις γιορτές των Χριστουγέννων!